Logga in

”Jag såg att det skulle bli trångt, men det blev ännu värre”

Publicerad
16 jan 2023, 05:55

Montörerna hade i uppdrag att göra all VVS i villan. Det var dåligt med plats från början men det blev än värre när kunden kom med sitt önskemål. Så här löstes allt.

Jonatan Holmgren, VS-tekniker/kyltekniker i Lycksele, det är fullpackat på bilderna du la upp, vad är det vi ser?

– Det här är ett nybygge av en större villa. Vi hade fått i uppdrag att göra all VVS i huset. Avlopp, tappvatten, golvvärme, element och sedan att montera värmepumpen.

Fler jobbminnen:
”Det var jätteroligt och hemskt”

Mer rörskryt:
”Lite fantasi löste problemet – det är det bästa med yrket”

Hur var det att jobba med det?

– Redan från början så insåg jag att det skulle bli trångt om plats men det blev ännu värre när kunden även ville att vi skulle installera frikyla med tillhörande styrskåp och annat. Så när det var dags att installera värmepumpen fick jag ta en rejäl funderare på hur jag skulle göra för att få plats med alla rör, cirkulationspumpar, shuntar och komponenter.

Hur löste du allt?

– Innan jag började så skrev jag upp vad som var vad och alla flödesriktningar på alla anslutningar så att inget skulle bli felkopplat. Sedan så tänkte jag länge och ritade upp i mitt huvud på vilket sätt jag skulle montera alla rör utan att det skulle krocka med varandra eller någon komponent. Jag började med tappvattenrören som hade minst ventiler och komponenter. Jag mätte och såg till att allt annat kunde få plats innan jag fortsatte montera resten. Till slut flöt det på ganska bra och jag är nöjd med resultatet.

Läs fler kul jobbminnen:
”Den här pjäsen är ganska tung och robust”

Suckar du i sådana där situationer eller är det kul att få lösa krångliga problem?

– Det kan vara jobbigt i början men när man väl tänkt ut allt och har en plan så är det riktigt kul.

RÖRSKRYT

Vill du också visa upp dina snyggaste rördragningar eller kolla in andras bilder på rörkonst? Då tycker vi att du ska gå med i VVS-Forums Facebookgrupp Rörskryt. Vi väljer kontinuerligt ut några bilder från den som sedan publiceras även i tidningen och de bidragen belönas med en snygg keps med Rörskryt-logga.