Logga in

Installationsjätte rekryterar cyklande installatörer

Publicerad
22 jun 2021, 08:00

Snart blir det fler cyklande och även promenerande rörmokare och elektriker i landets storstäder. En av installationskoncernerna satsar nu på fossilfria leveranser av VVS- och elservice.

Den Cyklande RörmokarenS montörer har sedan företagsstarten tagit sig fram på cyklar i Stockholm medan många konkurrenter fastnat i huvudstadens trafikstockningar. Ett transportsätt som också uppskattats av miljövänner.

De klimatsmarta transportalternativen ökar
Rörmokaren som cyklar för klimatet

VVS-montören landade på rygg när bakhjulet låstes
Hon skadades svårt på jobbet: ”Jag har kronisk värk”

Nu vill koncernen Bravida haka på initiativet med cykeltransporter för sina installatörer i storstäderna.

Blir ni en konkurrent till VVS-företaget Cyklande Rörmokaren?

Mattias Johansson, vd och koncernchef på Bravida.

– Jag tycker det är bra att fler tänker på miljövänliga serviceleveranser i branschen, men vi är ju två olika företag. Bravida erbjuder kunderna en helhetsleverans inom alla teknikområden, säger Mattias Johansson, vd och koncernchef på Bravida.

GreenHub kallas Bravidas satsning på cyklande och promenerande installatörer som lanseras 1 september.

Varför gör ni den här satsningen?

– Vi arbetar ständigt för att bli ett ännu mer hållbart företag. Det gör vi främst genom våra hållbara installationer och energieffektiviseringar i fastigheter, men det spelar också stor roll hur vi transporterar oss till våra uppdrag, säger Mattias Johansson och pekar på att företagets mål är att 30 procent av bilarna ska vara fossilfria 2025, men att detta inte är tillräckligt.

– I de större städerna och stadskärnorna krävs ett nytt tänk. Där är elcyklar, cyklar och elmopeder ett nytt effektivt transportmedel. Genom att möjliggöra cykeltransport när vi ska utföra serviceuppdrag hos våra kunder i stadskärnorna får de både effektiv och snabb leverans av de tjänster de beställer hos oss, och på ett miljövänligt sätt, säger han och tillägger att cykeltransporterna också är tidsbesparande, eftersom man slipper trängsel i trafiken och leta efter parkeringsplats.

VVS-montör drar igång en cyklande rörjour i Stockholm
Han utmanar sin tidigare arbetsgivare: ”Stan är stor nog för två”

GreenHub har redan provats i Norge, under ett års tid.

En av Bravidas installatörer ute på uppdrag med elcykeln. Foto: Bravida

Hur fungerar det där?

– Idén om GreenHub föddes i Norge hösten 2020 och fick ett fantastiskt gensvar från både kunder och medarbetare. Det har växt och uppdragen har blivit fler, man har nu också startat konceptet i Bergen. Det var framgången i Norge som gjorde att vi nu startar GreenHub i hela Norden, förklarar Mattias Johansson.

Vad säger VVS-montörerna och elektrikerna om att de måste bära med sig alla verktyg?

– I Norge har det fungerat bra. Vi rekryterar specifikt till konceptet GreenHub och inom vår serviceverksamhet, för att de personer som vill arbeta med GreenHub också ska göra det. Vi kommer självklart att ha bra cyklar med förvaring och anpassning efter uppdrag som gör att man både kan ta sig till uppdragen och utföra sina uppdrag på ett bra sätt.

Från och med i höst utökas projektet till att omfatta också Stockholm, Göteborg, Köpenhamn, Århus och Helsingfors.