Logga in

”Den här pjäsen är ganska tung och robust”

Publicerad
5 dec 2022, 06:00
| Uppdaterad
30 nov 2022

Vintern kommer och brasan behöver matas för att värma ordentligt. Då passade rörmokaren på att bygga en vedkorg av rörkopplingar.

VVS-montören Taavi Tõugu bor numera i Estland men har tidigare jobbat i Sverige, varför han visade upp sitt konsthantverk med presskopplingar i Rörmokare utan gränser.

Läs också:
”Folk började mäta, vända och vrida på stolarna”

Läs också:
”En rörmokare som inte bockat förut går nog bet”

Du har gjort en vedkorg av rör, berätta om den.

– Jag har haft den här idén länge och en morgon så bestämde jag mig till slut för att få den gjord. Den är tillverkad av hälften använt och hälften nytt material.

Taavi Tõugu jobbar som rörmokare i Estland. Foto: PRIVAT.

Kopplingarna måste hålla för en hel del vikt?

– Ja, den här pjäsen är ganska tung och robust, jag har använt den till att bära blöt ved på upp till 40 kilo med bägge händerna. Jag har den både till att bära och förvara ved snyggt. 

Läs också:
Undercentralen slog rekord i böjar: ”Lite trixigt”

Du har arbetat på flera rörfirmor i Stockholm men nu jobbar du i Estland, vilken skillnad är det jämfört med Sverige?

– Den största skillnaden när man är rörmokare i Estland är att vi har färre regler än ni har i Sverige, ingen “rörmokarbibel” här. Och rör och annat material håller högre kvalitet i Sverige, vi har mycket kinesiska grejer. Det är också brist på fackförbund i Estland, särskilt för rörmokare.

RÖRSKRYT

Vill du också visa upp dina snyggaste rördragningar eller kolla in andras bilder på rörkonst? Då tycker vi att du ska gå med i VVS-Forums Facebookgrupp Rörskryt. Vi väljer kontinuerligt ut några bilder från den som sedan publiceras även i tidningen och de bidragen belönas med en snygg keps med Rörskryt-logga.