Logga in

Undercentralen slog rekord i böjar: ”Lite trixigt”

Publicerad
13 okt 2022, 05:26
| Uppdaterad
12 okt 2022

När han kom in i rummet förstod han direkt att han skulle bli kvar där ett bra tag. Undercentralen i Borlänge är inget Johan Sebastian Stegemann glömmer i första taget.

“Kan detta vara ett rekord i böjar per kvadratmeter?” skrev isoleringsmontören Johan Sebastian Stegeman på VVS Isolering i Dalarna i ett inlägg i Facebookgruppen Isolerare utan gränser. Det till bilder på en djungel av rör han ställdes inför på ett jobb nyligen.

Mer rörskryt:
”Det blev ett jäkla spring med folk han skulle visa rummet för”

Ännu mer rörskryt:
”Folk började mäta, vända och vrida på stolarna”

Berätta om det här uppdraget.

– Det är en undercentral, de håller på och bygger två åttavåningshus med lägenheter i Borlänge. Vi har en till att göra som ser likadan ut.

Hur känns det?

– Man går väl och drar på det om man säger så. Försöka åka på lite andra jobb emellan för att samla kraft (skratt).

Hur var det att komma in i det här rummet?

– Man såg direkt att här blir det trångt, den första tanken var att här blir man kvar ett tag. Från början var det tänkt att det skulle bli 60 millimeter tjock isolering på allt där inne men det var bara att glömma. Det är lite tråkigt när det blir så där. Vi fick lov att gå ned i tjocklek och då gick det, annars hade det varit omöjligt.

Vad blev det för isolering till slut?

– Det tjockaste jag fick på var 50 på fjärrvärmen, det är viktigt, sedan var det mest 20 och 30 på resten.

Var det ett mardrömsuppdrag?

– Både och, det beror på vad man gillar att hålla på med. Jag tycker om när det är lite trixigt så att man får pilla lite. Andra som håller till inom industrin skulle anse att det där är en mardröm.

Fick du tillräckligt mycket pillande nu då?

– Verkligen, nu har jag fyllt kvoten framöver. Det väntar ett likadant utrymme till som sagt, men det kanske går att peta över på någon annan.

Hur lång tid tog jobbet?

– Jag får berömma min chef Jonas som var med och hjälpte till en dag eller två. Han sa att han också ska nämnas. Jobbet tog kanske fyra dagar totalt ungefär.

Hur kändes det när allt var färdigt?

– Det var nästan lite som en tomhet, “vad ska jag göra nu då?”. Man jobbar sig utåt hela tiden och sedan plötsligt är det klart.

Ytterligare rörskryt och en utmaning:
”Vi får se om någon lackar ur och det blir kontorsfejd!”

Vad tänkte du om rördragningarna i undercentralen?

– Jag tror att rörmokarna haft svårt eftersom det är trångt, då kan det bli sådana lösningar. Expansionskärl och pump därinne, den kommer de aldrig få ut därifrån. De får såga ut väggen om de ska byta någonting.

RÖRSKRYT

Vill du också visa upp dina snyggaste rördragningar eller kolla in andras bilder på rörkonst? Då tycker vi att du ska gå med i VVS-Forums Facebookgrupp Rörskryt. Vi väljer kontinuerligt ut några bilder från den som sedan publiceras även i tidningen och de bidragen belönas med en snygg keps med Rörskryt-logga.