Logga in

”En rörmokare som inte bockat förut går nog bet”

Publicerad
25 apr 2022, 06:00

Hallå där Niclas Johannesson, VVS-montör och egenföretagare i Karlstad, som renoverade ett 1700-talshus så tidstypiskt som möjligt.

Vad är det här för jobb?

– Det är jag som har gjort det, i mitt eget kök. 

Så det är noggrant utfört för en gångs skull?

– Du, vi är alltid noga. Så där ska det se ut när man går därifrån. Är vi nöjda så är kunden nöjd, så brukar det vara. 

Här hittar du mer rörskryt:
”Det var inte planen att rören skulle dras så där snyggt”

Fler roliga jobb som montören minns:
”Det var väldigt smäckert, vi fick fria händer”

Vilka produkter valde du och varför?

– Det är Lenhovda med slottsventil. Vi bor i ett hus från 1700-talet och då är det det enda som gäller tycker jag. Man får försöka göra så att det ser så gammalt ut som det går. 

Renoverar du något mer?

– Hela huset renoveras. Jag har tänkt byta ut alla radiatorer i huset till sådana där vad det lider. Det är lite roligare med slottsventiler till så det blir en “gammal” stil. Det är en kostnadsfråga också förstås…

Men det är det värt kanske?

– Det tycker jag. Gör man i ordning allt så får man löpa linan ut.

Inte minst bockningen fick beröm, hur många försök krävde den?

– Det var första försöket. Jag har hållit på i många år och vill hellre bocka rören så mycket som möjligt än använda pressdelar. Det handlar om yrkesstolthet och det är väldigt roligt att göra följebockar så långt det går. 

Några tips för hur orutinerade ska få till samma stuk?

– Det är nog inte lätt för en rörmokare som inte har bockat någon gång, jag tror att han går bet faktiskt. Men är man osäker på vad man gör så kan man ha en liten provbit och malla litegrann med. Det skulle gå åt mycket rör. Det vore konstigt om man kunde det där från första dagen, jag har hållit på i många år och då bär det till slut frukt. 

Tekniken som får till flätan:
”Satan i gatan vilken svetsfog!”

Hur mycket bockas det i allmänhet nuförtiden?

– Numera är det mer och mer slangar som används och det blir mindre och mindre att man bockar rör. De yngre kanske inte bockar så mycket. Därför är det roligt att komma in i gamla hus, en fin rördragning är ett smycke i sig.

RÖRSKRYT

Vill du också visa upp dina snyggaste rördragningar eller kolla in andras bilder på rörkonst? Då tycker vi att du ska gå med i VVS-Forums nystartade Facebookgrupp Rörskryt. Vi väljer kontinuerligt ut några bilder från den som sedan publiceras även i tidningen och de bidragen belönas med en snygg keps med Rörskryt-logga.