Logga in

”Plåt är det jag helst jobbar med – det är roligt när det blir lite udda”

Publicerad
31 okt 2022, 08:16

Isoleringsveteranen tog hjälp av sin son när det var dags för det han gillar mest, nämligen att göra lite udda plåtuppdrag. 

Hallå där Greger Meeks, isoleringsmontör i Mariestad, som tillsammans med sonen Tobias fick mycket uppskattning i Facebook-gruppen Isolerare utan gränser. Vad var det för jobb ni visade upp?

– Det var någon som skrev att det är en domgavel men det är det egentligen inte utan en modifierad rak gavel eftersom vi stoppat den innanför manteln. De är lite besvärliga att få ihop faktiskt men jag har förvånansvärt nog inte fått några klagomål i gruppen.

Mer rörskryt:
”Satan i gatan vilken svetsfog!”

Mer rörskryt:
Borrhålen som får vuxna rörmokare att gråta

Var det ett minnesvärt uppdrag?

– Ja, plåtbiten är det jag helst jobbar med inom isolering, för det är rätt speciellt. Att lägga på en rakmeter kan vem som helst göra men jag tycker att det är roligt när det blir lite mer udda. Man får tänka till lite och sitta och räkna ut med papper och penna.

Den större tanken nedsänkt i ett kar. Foto: PRIVAT.

Beskriv tankarna ni arbetade med.

– Den som inte är i karet är 6,5 meter lång med en diameter på 2,5 meter. Vi har klätt underdelen med 100 millimeter isolering och sedan plåtat. Jag är nog i överkant petig, men även om ingen kommer att se underdelen så ville jag klä den med plåt på undersidan också. Den tanken som är nedsänkt i ett kar är 10,5 meter lång. Vi gjorde totalt tre stycken, två ska gå till Scania och jag vet inte riktigt vad de ska innehålla, men troligen något petrokemiskt. Den tredje ska till Stora Enso.

Vad är det svåraste med att få till dem bra?

– Utmaningen är gaveln och att få till plåtarna rakt. Man har inga direkta referenspunkter att mäta på. Manteln kommer direkt ur rullen så svårigheten ligger inte där. Gaveln gör man med en Mabi, en maskin där man lägger in värden och sedan skär den ut bitar åt dig. Men man måste sätta alla värden själv och det är det svåra, det blir väldigt mycket räknande om allt ska bli bra.

Hur får ni till solfjäder-effekten i gaveln?

– Man måste veta hur man sickar saker och ting. På bilden står jag och sonen och hänger på en sick-maskin. Det är en över- och en undertrissa och sedan sätter man ett spår på själva plåten så att det passar i varandra, de fogas ihop med hjälp av kanterna och sedan popnitar vi ihop det.

Hur sickar man då?

– Det är lite svårt att förklara, man måste nästan stå vid en maskin och visa. Det gäller att sicka på rätt ställe och med rätt inställningar. Man gör hon- och hansickar. Om du tänker händer som i ett handslag så pekar en del nedåt och en uppåt, en “hane” och en “hona” kallar vi det. På det sättet gör man en honsick och en hansick som griper tag i varandra. Rörmokare brukar säga att det är väl inte så svårt, men då brukar jag ge dem en bit och säga sätt en sick i den då. Då brukar de ändra uppfattning.

Du är veteran inom isolering och nu har du fått in din son på samma bana?

– Jag har jobbat sedan 1991 och sonen i två år nu. Han är väldigt duktig faktiskt, han fattar snabbt och är ett bra stöd att ha med sig. Han är fortfarande lärling men ligger så långt fram att jag sagt till chefen att han banne mig får höja hans lön. 

Mer rörskryt:
”Det var inte planen att rören skulle dras så där snyggt”

Är det ett helt opartiskt och objektivt omdöme?

– (Skratt) Eftersom jag har jobbat så länge själv så ser jag hans utveckling och den är långt fram alltså. Jag har sagt hela tiden att han kommer bli bättre på plåt än vad jag är.

RÖRSKRYT

Vill du också visa upp dina snyggaste rördragningar eller kolla in andras bilder på rörkonst? Då tycker vi att du ska gå med i VVS-Forums Facebookgrupp Rörskryt. Vi väljer kontinuerligt ut några bilder från den som sedan publiceras även i tidningen och de bidragen belönas med en snygg keps med Rörskryt-logga.