Logga in

Borrhålen som får vuxna rörmokare att gråta

Publicerad
29 aug 2022, 07:05

Klanderfritt utförda matarledningar till borrhål i symmetriska rader ger även förhärdade VVS:are darr på underläppen. “Sjukt roligt” säger chefen som leder arbetet i en K-märkt fastighet på Östermalm.

Jonas Grönstrand, arbets- och projektledare för Rörbjörnen i Stockholm, ditt inlägg i Rörmokare utan gränser fick över 300 lajks.

– Det var sjukt roligt. Det är kul att se att folk uppskattar ett hantverk. Det finns inte så mycket hantverk kvar i rörbranschen, det är mest pressmaskiner och presskopplingar. Här bygger vi från noll med egna böjar så vi får de vinklar och grader som krävs för att få ihop det.

Mer rörskryt:
”Det är besvärligare men roligare att installera”

Mer rörskryt:
”Det är den svåraste läcka jag varit med om under min karriär”

Vad är det vi ser på bilden du la upp?

– Det är matarledningar. Vi hämtar energi från borrhålen till en kylmaskin som ska göra om energin till kyla.

Ni är mitt uppe i ett långt projekt som ska vara klart om ett år, var är det?

– Det är ett gammalt hus som brann ned för fem år sedan på Jakobsbergsgatan inne på Östermalm. Det var i stort sett bara väggarna kvar när vi kom dit i vintras, allt annat var urblåst.

Kylmaskinen som ska kopplas mot borrhålen sänks ned. Foto: PRIVAT.

Hur är det att ta sig an ett sådant uppdrag?

– Det är kul att vara med på ett så stort och svårt projekt. De här sakerna jobbar vi med dagligen men det är ändå annorlunda på något vis. I normala fall drar man slang hela vägen men nu ville beställarna att det skulle göras rostfritt. Det ska vara datagolv och inte gjuten platta.

Flera av de som kommenterade bilden sade sig bli tårögda av skönhetsupplevelsen, förstår du dem?

– Jag förstår att rörmokare som aldrig jobbat med det här tycker att det är urtjusigt och det är jätteroligt att se att folk uppskattar vårt jobb. Det där är bara en liten del av vårt uppdrag. Vi är färdiga med borrhålen, nu ska vi fortsätta med hela huset, stammar och annat som ingår i kontraktet, det största Rörbjörnen någonsin haft.

Är det något annat att säga om det här jobbet?

– Du kan skriva och hälsa att PS: isolerarna fick till det.

Mer rörskryt:
”Lite fantasi löste problemet – det är det bästa med yrket”

Vad menar du med det?

– De som kommenterade bilden tyckte att det såg trångt ut. Då skrev jag tillbaka att om vi kommer åt att svetsa så kommer isolerarna åt att isolera. Och de gjorde de utan problem.

RÖRSKRYT

Vill du också visa upp dina snyggaste rördragningar eller kolla in andras bilder på rörkonst? Då tycker vi att du ska gå med i VVS-Forums nystartade Facebookgrupp Rörskryt. Vi väljer kontinuerligt ut några bilder från den som sedan publiceras även i tidningen och de bidragen belönas med en snygg keps med Rörskryt-logga.