Logga in

”Vi jobbade i nästan 14 timmar”

Publicerad
5 sep 2023, 10:39

De gamla rören till värmeledningen hade rostat sönder. Men rören är av olika dimensioner och materialet klarar inte alltid enklaste svetsmetoden. Boris Jankovic på BB Rör gillar utmaningar och berättar hur han löste situationen på bilden.

Vad är det för jobb du är ute på?

– Vi jobbar med värmeledningen för hela gamla området Löwenströmska Lasarettet i Upplands Väsby. Anledningen till att vi byter rören är att de har rostat sönder med tiden. Nu byter vi en sektion i taget, så fort vi märker att det läcker vid respektive central gräver vi och byter en del av röret.

Den här killen gillar också att svetsa
Svetsning är det roligaste han vet – så här gör han walk the cup

ännu mer om svets
”Satan i gatan vilken svetsfog!”

”Man vet aldrig vad man kan förvänta sig när man kapar röret, men det är bara att ta utmaningen och fixa det på plats.”

Vad finns det för utmaningar med den här typen av jobb?

– De gamla rören i marken är i olika dimension och i olika typer av material. Ibland går det inte att göra som vi tänkt, det gamla materialet tål inte den nya svetsmetoden och man kan inte sammanfoga röret på det enklare sättet som är vanligt i dagsläget.

Svetsning med gassvets. Foto: BB Rör AB

Vad gör du på bilden?

– Jag svetsar med gassvets. Det var i slutet på augusti. Jag hade haft problem med ena sidan som inte gick att svetsa så vi var tvungna att öppna och hålla på med den invändiga sidan i stället för den utvändiga. Man vet aldrig vad man kan förvänta sig när man kapar röret, men det är bara att ta utmaningen och fixa det på plats. Det blev ett långt pass på fjorton timmar. Och i början regnade det dessutom. Vi började kl 7 och slutade nästan klockan 21. Det var lite knepigt att lösa ena sidan men vi fortsatte vidare på måndagen med nästa del.

Boris Jankovic var tvungen att öppna och hålla på med den invändiga sidan av röret i stället för den utvändiga. Foto: BB Rör AB

Hur länge har du jobbat som VVS-montör?

– Jag har jobbat sen jag var 18, jag fyller 31 i år. Jag har lärt mig allt av min styvfar som har varit röris sedan 78.

Läs också:
Beställde lödning av skarvar – fick presskopplingar

Undercentral som Boris har snitsat ihop.

Vad tycker du om att svetsa?

– Det är alltid roligt, det är synd att ett gammaldags yrke är borta. Jag gillar riktigt rörmokeri, jag har alltid tagit utmaningen så fort det är lite svårare, med svetsningen eller bockning av stålrör. Jag tycker att det är roligt att jobba med lite hårdare yrken.
– Annars gillar jag att jobba med undercentraler eller totalrenoveringar av stora villor, vi gör ganska många sådana jobb nuförtiden. Det är alltid kul med lite större jobb. Servicejobb är okej, men ofta är det enklare jobb där man byter adress. Jag gillar att vara på en och samma adress under en lite längre tid och lösa problem på plats.

RÖRSKRYT

Vill du också visa upp dina snyggaste rördragningar eller kolla in andras bilder på rörkonst? Då tycker vi att du ska gå med i VVS-Forums Facebookgrupp Rörskryt. Vi väljer kontinuerligt ut några bilder från den som sedan publiceras även i tidningen och de bidragen belönas med en snygg keps med Rörskryt-logga.