Logga in

Enex: ”Intresset för våra lösningar har aldrig varit så stort”

Publicerad
7 feb 2023, 05:45
| Uppdaterad
8 feb 2023

Med Assemblin i ryggen ska energisparspecialistens egna lösningar inom bergvärme och FTX spridas från Stockholm till hela landet.

Assemblin VS har nyligen köpt Enexergi (Enex) i Vaxholm norr om Stockholm. Enex är specialiserat på energisparprojekt för flerbostadshus, främst med bergvärme- och FTX-lösningar. Företaget gör även hybridanläggningar med både bergvärme och FTX med återlagring av värme i borrhålen.

Läs också:
Se upp med fukten i FTX

Läs också:
Är det stor risk för permafrost i bergvärmehål?

– Intresset för våra lösningar har aldrig varit så stort som nu. Assemblin ger oss muskler att marknadsföra dem i hela landet och andra nordiska länder, säger Enex vd och tidigare ägare Erik Nigell.

”Vi har medvetet vänt på bokstäverna i FTX för att folk ska haja till och undra vad vi menar. Det ska signalera lite nytänk.”

Erik Nigell. Foto: Enex

Ett av företagets egna koncept heter ”FXT Bostad” och är utvecklat för miljonprogramshus.

– Vi har medvetet vänt på bokstäverna i FTX för att folk ska haja till och undra vad vi menar. Det ska signalera lite nytänk, säger Erik Nigell.

Hus med frånluftssystem byggs om till till- och frånluftssystem med återvinning. Aggregat vid entréerna ersätts med FTX-aggregat på vinden och tilluft leds till varje våningsplan via kanaler i de gamla sopnedkasten. Elektroniskt styrda brandspjäll förser lägenheterna med luft och rökdetektorer säkerställer brandfunktionen.

Enex har genomfört över 100 projekt i Storstockholm sedan starten 2010 och omsätter i dag cirka 70 miljoner kronor. Ungefär 40 procent av uppdragen är FTX-lösningar och 60 procent är bergvärmeprojekt.

”Det konceptet brinner jag för och vill jobba mycket med i framtiden. Assemblin är en bra spelare att ha i ryggen som trygghet för det är ganska stora risker med de projekten.”

En annan anledning till försäljningen av företaget till Assemblin är en ny bergvärmelösning med djupborrning där borrhålen är 1500–2000 meter och ger färdig värme.

– Det konceptet brinner jag för och vill jobba mycket med i framtiden. Assemblin är en bra spelare att ha i ryggen som trygghet för det är ganska stora risker med de projekten. Vi hoppas komma igång med det första projektet till sommaren, säger Erik Nigell.

Ett djupborrhål kan försörja cirka 150 bostäder med värme året om. Enex har två tillstånd för sådan borrning, i Märsta och på Södermalm i Stockholm. Golvvärmesystem försörjer alla bostäderna med 35 gradigt vatten och värmekostnaderna försvinner helt.

Enex med sex anställda gör förstudie, konstruktion, upphandling och genomför projekten med hjälp av underentreprenörer inom värme, ventilation, el, styr och borrning. Projekten drivs som en totalentreprenad och när projektet är driftsatt erbjuder Enex support och utbildning till kunderna.

Enex samarbetar sedan tidigare med NGL Energientreprenad som Assemblin köpte sommaren 2022. NGL tittar på vattenspar och värmeinjustering för att fintrimma systemen.

”Jag kommer att utbilda de nya personerna och det älskar jag att göra. På det här sättet slipper jag en del av de vardagliga sysslorna för en företagsägare.”

För Enex väntar nu flytt till nya lokaler till Täby och nyanställningar.

NGL:
Därför köpte Assemblin ett injusteringsföretag

– Jag kommer att utbilda de nya personerna och det älskar jag att göra. På det här sättet slipper jag en del av de vardagliga sysslorna för en företagsägare och kan koncentrera mig det jag tycker är kul. Det här blir verkligen en nytändning, säger Erik Nigell.