Logga in

”Plockar vi bort radiatorerna blir ingen rörchef förbannad”

Publicerad
20 jan 2023, 05:55

Han har jobbat på en rad olika företag i branschen. På Umia har Patrik Hast hittat ett arbetssätt han tycker gynnar kunderna.

Patrik Hast är sedan 1 december vd och regionchef för det nystartade dotterbolaget Umia Göteborg. Han kommer från Kungälvs Rörläggeri där han var filialchef i Göteborg och har ett förflutet på flera av installationsjättarna.

Läs också:
De leder Umias nya bolag i Östergötland

Umias koncernchef:
”Det är dags att fortsätta vår expansion”

Varför tog du jobbet?

– Umias arbetssätt känns fräscht och skiljer sig från de stora drakarnas sätt att erbjuda samtliga tekniska installationer. Teknikområdena är inte olika resultatenheter utan projektet har en gemensam ekonomi och man samarbetar på ett annat sätt. Redan från kalkylstadiet tänker vi på helheten. Väljer vi exempelvis att värma ett kontor via luften och plockar bort radiatorerna är det ingen rörchef som blir förbannad för att bli av med lite omsättning. För beställaren innebär det att de bara har en kontaktyta med oss.

Vad har du för bakgrund?

– Både farfar och pappa var rörläggare och jag valde att gå i fädernas spår. Jag började som montör på Gamlestadens Rör i Göteborg 1991. Därefter har jag varit på flera bolag, till exempel NVS och YIT/Caverion, som projektledare och i olika chefsroller.

Vad har hänt på Umia Göteborg sedan starten?

– Vi har etablerat oss i ett kontor i Högsbo. Patrik Gustafsson har börjat som entreprenadchef med ansvar för marknad och kalkyl. Vi har rekryterat ytterligare en entreprenadchef, som ansvarar för produktion, men vem är inte offentligt ännu. Flera VVS-montörer har anställts och vi rekryterar nu elektriker, ventilationstekniker samt andra tjänstemän. Vi räknar på både större och mindre projekt som passar vår modell och har redan några mindre serviceuppdrag. Förhoppningsvis ramlar de första projekten in inom kort.

Vad mer sker framöver?

– Planen är att vi inom ett till tre år totalt ska vara runt 80 personer med montörer inom el-, vent-, styr- och rörteknik, samt tjänstemän inom alla tekniker.

Läs också:
Därför startade chefslösa bolaget även i Varberg

Ska ni etablera på fler orter?

– Göteborg ska bli flygfärdigt först men därefter står troligen trestadsområdet med Uddevalla, Trollhättan och Vänersborg på tur. På sikt ska vi finnas i stora delar av Västra Götaland och Halland.