Logga in

”Det är dags att fortsätta vår expansion”

Publicerad
31 mar 2021, 06:00
| Uppdaterad
30 mar 2021

Har ni hört snacket om att olika discipliner inom installation hör ihop? För Umia är det mer än snack – att vara totalinstallatör är hela affärsidén. Koncernchefen Martin Hörnquist berättar hur rekordtillväxten varit möjlig.

Text

Läs också: VVS-Forums har också snackat med:
Nystartaren Emil: ”Det svåraste är att nå ut”

Läs också: Kjell-Åke Henriksson, installationsspecialist på JM:
”Grossister tillför inte så mycket”

Hur skulle du beskriva Umia som företag?
– Vi är en totalinstallatör med alla discipliner: el, ventilation, VS, säkerhet och lås, sprinkler, styr och övervakning. Samt egen projektering. Vi har ett starkt samarbete internt och det gynnar både kunden och oss, vi kan ta ansvar för helheten och blir väldigt kostnadseffektiva.

Vad betyder det i praktiken för kunden att ha en totalinstallatör istället för olika entreprenörer?
– Ibland kan man se att varje disciplin bara ser till sitt, till exempel har sensorer på samma ställe för mätning och styrning, man har glömt att sammanfoga delarna. Det kan också vara så att vi har smarta lösningar i en del som sparar energi och minskar exempelvis VS-delen. Det hade inte en VS-entreprenör uppskattat om det upphandlats separat. Att ta hänsyn till helheten är resurs- och energieffektivt.

Berätta om er otroliga tillväxt!
– Vi grundade bolaget 2010. 2015 omsatte vi 220 miljoner kronor och startade vårt första dotterbolag. Sedan har vi fortsatt att växa, i första hand genom att starta nya bolag. 2019 omsatte vi en miljard och började lida av lite växtvärk med sämre lönsamhet. Vi bromsade expansionen och fokuserade på att konsolidera verksamheten.

Men hur var den kraftiga expansionen möjlig?
– Det har gått tack vare att vi lyckats rekrytera in nyckelpersoner på varje ort vi startat och erbjudit dem ett lokalt delägarskap i dotterbolaget. Det finns stora kulturskillnader i Sverige och kontakter är viktiga, det hade aldrig gått att kliva in på helt okänd mark och bara konkurrera med pris.

Ni är fyra grundare som fortfarande är delägare i koncernbolaget. Hur gör ni för att komma överens?
– Vi är fyra väldigt olika personligheter och det ger en optimal operativ ägargrupp. Vi har högt i tak och pratar igenom alla viktiga frågor med bolagets bästa för ögonen. När vi gjort det är alla överens och står bakom beslutet vi tagit.

Hur ser dina dagar ut?
– Jag försöker att jobba normala arbetstider och vara effektiv. Jag håller kontakt med våra dotterbolagschefer, håller ihop ledningsgruppen och stämmer av så att vi följer vår plan och budget.

Hur är du som chef?
– Kravställande, tydlig, och har höga förväntningar. Jag har inga problem att lämna ifrån mig ansvar. Jag fick faktiskt ett pris från Styrelseakademin,” Årets moderna ledarskapspris”. Det är jag stolt över.

Hur ser planerna ut för Umia?
– Nu har vi fått till våra processer och vårt arbetssätt i alla bolag och det är dags att fortsätta vår expansion i Sverige. Det finns många vita fläckar, som till exempel Västerås, Jönköping, Linköping och Göteborg. Expansionen kommer att ske som en kombination av förvärv och att vi startar bolag. Vi kanske köper ett bolag i en disciplin och låter det bli basen för en totalinstallatör.

Läs också: Chefredaktören peppar VVS-kämpar med tårta
”Jag berättade inget för chefen förrän precis innan”

Var finns Umia om fem år?
–  Då har vi expanderat till en omsättning på tre-fyra miljarder och börjat titta på att växa utanför landets gränser.

Martin Hörnquist. Foto: Erik Abel

Martin Hörnquist
Ålder: 54.
Familj: Fru, två döttrar, fyra barnbarn och ett femte på väg.
Bor: Villa i Hörnefors söder om Umeå.
Utbildning: Fyraårig tekniskt gymnasium, el-tele.
Karriär i korthet: Jobbade på ventilationsföretag, startade eget bolag, Fläkt och Teknik i Umeå, som såldes till YIT där jag blev filialchef innan jag och tre kompanjoner startade Umia.
Vad är det första du gör på morgonen?
– Tar en kopp kaffe och sedan en promenad med hunden.
Ditt senaste hemmafix?
– Bygger ett kylrum i garaget (jag är jägare) och ett uterum på landet.
Vad ligger på nattduksbordet?
– En klockradio. Inga böcker, det blir mest ljudböcker.
Dold talang?
– Möbelsnickerier, men det får för lite tid.
Hur sportar du helst?
– Är väldigt intresserad av jakt och skogsbruk så det är mest promenader i naturen, helst med min jämthund.