Logga in

“Många vill ha grönt skifte utan stora investeringar”

Publicerad
1 dec 2022, 05:54

Handlare säljer butikens industriella värmepumpar, kyldiskar och belysning – och hyr tillbaka energin. Ett nytt koncept har nått svenska marknaden.

Nystartade Aneo Retail ska ta över och sedan hyra ut bland annat industriella värmepumpar, kyldiskar och belysning till butiker. Det är enligt affärsidén ”Energy as a service”.

VVS-Forum har granskat fem omtalade projekt.
Så gick det sedan för prestigeprojekten

Fastighetsägare satsar stort på energirenoveringar, trots det missar flera målet
Varför är det så svårt att energirenovera?

Just nu håller Aneo Retail på med att göra energianalyser på alla City Gross-butiker i Sverige. City Gross har köpt konceptet, men ännu har man inte gått hela vägen och tagit över installationerna i butikerna, utan överenskommelsen är ett serviceavtal där Aneo Retail ska optimera installationerna så mycket som möjligt.

– Med tanke på dagens situation med inflation och hög ränta så vill många hellre hyra än köpa saker, säger Peter Eriksson som är avdelningsledare på Aneo Retail Sweden.

I Norge har konceptet ”Energy as a service” funnits längre, där driver Aneo Retail 2 500 livsmedelsbutiker, varav cirka 300 med ägarskap, där livsmedelsbutikerna har sålt sina installationer, som frysdiskar och värmepumpar, till Aneo som i sin tur hyr ut dem till handlarna.

Då garanterar Aneo en sänkt energianvändning, satsning på förnybar energi och driftsansvar för installationerna.

Aneo är ett svenskt-norskt-danskt företag. En av delägarna är danska VVS-tillverkaren Danfoss. I dag har Aneo 30 anställda, med kontor i Stockholm, Oslo, Trondheim, Stavanger och Gjövik.

– Vi köper upp alla kyldiskar och all teknik. Sen sätter vi en energigaranti på det. Vi skriver 10-årsavtal med tidigare ägaren, numera leasingtagaren, om service och underhåll. Om exempelvis en kompressor går sönder så är det vi som står för kostnaderna. För kunden blir det väldigt enkelt, de har en månadskostnad i tio år. 

Aneo har inga egna installatörer utan anlitar VVS-företag och elfirmor som underentreprenörer. Allting sköts via en driftcentral som butikernas installationer är uppkopplade till.

Lotta Bångens, Energieffektiviseringsföretagens vd
”Vi har oerhört stor potential att spara energi”

– Potentialen för detta koncept  på installationsmarknaden är väldigt stor. Många vill slippa de stora investeringarna och snabbare ha det gröna skiftet, konstaterar han.