Logga in

”För att inte vara rörmokare är det ju en fin anläggning”

Publicerad
15 apr 2024, 06:00

Alf Näslund, som konstruerat en egen spillvärmeväxlare av rostfritt och koppar, är inte själv är VVS-montör. När han skulle installera systemet i ett elvavåningshus tog han hjälp av rörmokaren Mattias Hägglund.

Det Alf Näslund främst behövde hjälp med var att koppla in tappvattnet från huset till anläggningen, det fixade Mattias Hägglund med 54 mm-kopparrör.

Mer om alf näslunds spillvärmeväxlare
”Tänk om man skulle kunna koppla samman det här systemet med värmepumpar”

Läs också:
Roland Jonsson: ”Det finns ett motstånd mot spillvärmeväxlare”

– Jag gillar grundidén med engergisparåtgärder, det är ett fiffigt sätt att ta reda på spillenergi. Jag tror på hans idé, att man ska värma kallvatten före varmvattenberedaren, där får du bäst utbyte av värmeväxlaren, säger Mattias Hägglund.

Hur ser du på att han inte har någon VVS-utbildning? 

– Det är imponerande att han som utomstående från rörvärlden kan göra en sådan där uppfinning, för att inte vara rörmokare är det ju en fin anläggning. 

Mattias Hägglund hjälpte också till med materialval. Och det blev färdigisolerad alupex.

– Han ville ha en kostnadseffektiv installation, visst går det att välja andra material men då blir det helt andra kostnader. Färdigisolerad alupex är väl helt okej i en sådan här pilotinstallation, tycker han även om koppar och att ta in en isoleringsfirma som får efterisolera är att föredra i sådana här sammanhang.

Läs också:
Så funkar spillvärmeväxlaren Recycling Pipe

– Det är roligt att någon vill komma på egna lösningar för att återvinna energi. Det kan bli stort om det slår väl ut. Det är en framtidsidé absolut, och huset som används är ett lämpligt testobjekt, många våningar och få stammar.