Logga in

Steg för steg – så rengör du luft/luftvärmepumpen

Publicerad
17 jun 2024, 02:00
| Uppdaterad
19 jun 2024

Rauno Vauramo har utvecklat en enkel rengöringsmetod utan starka kemikalier som han har använt i sina värmepumpsutbildningar. Här listar han momenten i den årliga grovrengöringen som han rekommenderar för att luft/luftvärmepumpen ska ha maximal effekt.

1. Dammsugning

Dammsug först bort dammet från toppen av inomhusenheten. Öppna locket på inomhusenheten och dammsug den synliga delen av filtren. Dra försiktigt ner filtren medan du dammsuger dem så slipper du få damm i ansiktet.. Dammsug lodrätt och eventuellt med en borste på munstycket eller i andra handen. Dammsuger man horisontellt riskerar man att skada/vika lamellerna.

Läs också:
Kan luftvärmepumpen sprida odör?

Expertfrågan:
Måste man rengöra värmeväxlare?

Dammsugning bör göras en till två gånger i månaden, beroende på luftkvaliteten, har man exempelvis husdjur blir det mer föroreningar i luften.

2. Filterrengöring

Vid behov tvättas filtren noggrant och får torka över natten, alternativt kan de torkas med exempelvis en hårtork. Du ska inte stoppa dem i diskmaskinen!

Om enheten har ett löstagbart elfilter och börjar ge sig ifrån sig ett gnistljud, kan även elfiltret behöva rengöras. Fyll diskhon eller ett annat tråg med ljummet vatten blandat med samma mängd diskmedel som vid diskning, till tre centimeters höjd. Dra filtret i olika riktningar i vätskan under tre minuter, skölj och skaka av och låt det torka på samma sätt som ovan.

I garage, lager, och verkstäder
bör du ha en separat filterduk över inomhusenheten, som också behöver rengöras då och då.

3. Rengör inomhusenhetens fläkttrumma

Skydda golv och väggar runt innedelen innan rengöring, exempelvis med gamla lakan. Numera finns även färdiga huvor under enheten.

Inomhusenheten kan tvättas
med ångtvätt eller högtryckstvätt, men det går också bra med en trycksprejflaska eller en växtskyddsspruta. Häll då en halv liter varmt vatten blandat med en dos (ett lock) allrengöring i flaskan eller sprutan.

Stäng av luftvärmepumpen med säkerhetsbrytaren. När apparaten stängs så vingarna öpnna. På vissa modeller kan vingarna lätt tas bort för tvätt.

Spreja rengöringsmedlet mellan flänsarna i förångaren/kondensorn. och in i fläkttrumman medan du roterar fläkttrumman.

Expertfrågan:
Måste jag rengöra en tömd vattenberedare innan jag sätter i gång den?

Låt verka i tio minuter. Spreja sedan med rengöringsmedlet igen och låt verka i ytterligare  10 minuter.

Häll på vatten, skölja förångaren och låta det rinna ut genom kondensslangen via uppsamlingstråget. 

Låt enheten torka i en halvtimme. Slå sedan på säkerhetsbrytaren. Starta enheten om den inte startar av sig själv. Sätta enheten på blåsning eller uppvärmning för att torka ur enheten. å cellen och fläkttrumman torra.