Logga in

Roland Jonsson: ”Det finns ett motstånd mot spillvärmeväxlare”

Publicerad
15 apr 2024, 06:00
| Uppdaterad
11 apr 2024

Energiexperten Roland Jonsson lobbar hårt för att mer spillvatten ska återanvändas och stör sig på konsulter som sätter käppar i hjulet. När Alf Näslund ville ha hjälp att testköra sin spillvärmeväxlare i ett elvavåningshus var Roland inte sen med att tacka ja.

Alf Näslund ville ha hjälp när han skulle börja testköra sin uppfinning, en spillvärmeväxlare i rostfritt och koppar, i ett högt hus med många boende i Örnsköldsvik.

Mer om Alf Näslunds uppfinning
”Tänk om man skulle kunna koppla samman det här systemet med värmepumpar”

Läs också:
Så funkar spillvärmeväxlaren Recycling Pipe

Brf Älgen, ett höghus med elva våningar. Foto: Jonas Forsberg.

Han tog kontakt med energikonsulten Roland Jonsson, och som många av VVS-Forums läsare vet, är Roland Jonsson en stark förespråkare av avloppsvärmeväxlare. Att hans namn dök upp när Alf Näslund sökte efter kunniga i ämnet är således inget som lär få någon att höja på ögonbrynen.

– Det är jätteintressant att en enskild person tar fram något som är väldigt bra, det känns som att han verkligen har något nytt att komma med, tycker Roland Jonsson om Alf Näslunds projekt. 

Det som han upplever är annorlunda med den här uppfinningen jämfört med liknande produkter är att mixen av koppar och rostfritt minskar mängden koppar vilket är prismässigt intressant eftersom koppar är ganska dyrt.

– En annan sak som är intressant är att han kör ackumulatortanken kall. Om det kommer mycket varmt vatten fångar den upp väldigt mycket energi. Och eftersom värmeväxlarna sitter rakt på stammen samlas det inget skräp, som kattsand och annat folk spolar ned, sånt är ju bäddat för problem. Vattnet går rakt genom, man tar energin och går vidare.

Ackumulatortankarna. Foto: Jonas Forsberg

Resultatet av samarbetet blev rapporten ”Värmeåtervinningssystem för spillvatten i flerbostadshus – testkörning Recycling Pipe” och i den står det bland annat att: 

”Det finns ett begränsat antal flerbostadshus med energiåtervinning ur spillvatten med någon av dessa tekniker. En anledning är att fastighetsägare och förvaltare är tveksamma framförallt när det gäller energibesparingen och lönsamheten. Tveksamhet råder också vad gäller systemens robusthet (igensättning) och långtidsegenskaper. Fler goda exempel behövs som visar att systemen fungerar.”

Slutsatsen efter mätningarna blev som följer: ”I några fastigheter där värmeåtervinningssystem finns installerade har mätningar gjorts på återvinningsgrad. Dessa mätningar visar att passiva värmeväxlare kan återvinna ungefär 10 procent av energiåtgången för varmvatten. De mätningar som är gjorda i detta projekt visar på större besparingar. Enligt vissa tillverkare skulle spillvattenvärmeväxlare kunna ta vara på hälften av värmen i spillvattnet.”

Roland Jonsson upplever att det finns ett motstånd mot spillvärmeväxlare.

– Svårigheten är att om en fastighetsägare kontaktar sin vanliga konsult med funderingar på avloppsvärmeväxlare, kommer konsulten att säga att man inte ska satsa på det, för det ger ingenting. Konsulterna bromsar utvecklingen. Men det behövs ingen konsult till det här, det är bara sätta dit och köra. 

Läs också:
Så ökar du prestandan i din frånluftsvärmepump när det är kallt

Roland Jonsson menar att det är en bra grej för rörföretagen att sälja. Här finns en enorm marknad som man inte utnyttjar.

En annan kritik mot avloppsvärmeväxlare är att det skulle kyla ner avloppsvattnet för mycket och störa reningsprocessen.

– Men det är så lite som man tappar, säger Roland Jonsson och hänvisar till utredningen HÅVA som Sweden Water Research (NSVA, Sydvatten och VA SYDs gemensamma forsknings-, utvecklings- och innovationsbolag) ligger bakom. Rören är ju ändå ­oisolerade, menar han. 

På ett WSP-seminarium nyligen, där Roland Jonsson deltog, hävdade några kommuner dessutom att avloppsvärmeväxlare inte skulle vara tillåtet. 

– Men det här är ju ett samarbete mellan de här kommunerna i norrort, Käppalaförbundet, och det är ju ingen myndighet. De kallade det för energiurvinning, men det är ju återvinning det handlar om. Det finns inget förbud, ska man hårdra det skulle man ju inte få duscha kallt för då blir avloppsvattnet kallt och stör reningsprocessen.