Logga in

”Tänk om man skulle kunna koppla samman det här systemet med värmepumpar”

Publicerad
15 apr 2024, 06:00
| Uppdaterad
11 apr 2024

En ny sorts spillvärmeväxlare med en mix av koppar och rostfritt testas just nu i ett elvavåningshus i Örnsköldsvik. Här återvinns till och med värmen från tvättmaskinerna och torktumlaren. Uppfinnaren Alf Näslund bekostar själv pilotanläggningen.

Alf Näslund hade varit i skogen och huggit ved. När han skulle ta av sig stövlarna nere i källaren i villan lutade han handen mot avloppsröret. ”Det här är ju varmt!”, slog det honom.

Mer i ämnet
Roland Jonsson: ”Det finns ett motstånd mot spillvärmeväxlare”

Läs också:
”För att inte vara rörmokare är det ju en fin anläggning”

– Det var någon unge som duschade. Och jag började tänka att man kanske skulle förvärma vattnet. Men den idén är det ju många som har kommit på, konstaterar han krasst.

Hursomhelst blev detta eurekatillfälle upptakten till att vi i dag står i bostadsrättsföreningen Älgens cykelrum mitt i Örnsköldsvik och betraktar Alf Näslunds pilotanläggning med spillvärmeväxlare. En sak som är speciell med det här systemet är att det är installerat i ett flervåningshus. ”Det finns fortfarande inte många exempel på flerbostadshus som har installerat system för värmeåtervinning från spillvatten”, står det i en rapport om projektet som energiexperten Roland Jonsson har hjälpt Alf Näslund att ta fram. Men den återkommer vi till längre fram i texten. 

Mot en vägg i brf:ens cykelrum finns en av anordningarna. Foto: Jonas Forsberg

Efter att ha gått runt med idén groende i huvudet ett tag gjorde Alf Näslund en liten värmeväxlare hemma av två kopparrör.

– Men det blev dyrt som sjutton. Så då tog jag ett rostfritt rör och ett kopparrör och försökte löda ihop dem med silverfog.

Alf Näslund

Ålder: 60.

Familj: Gift, tre vuxna barn. Fyra barnbarn.

Bakgrund: Serviceingenjör på BAE Hägglunds där han jobbade i nästan 30 år. Slutade och började utveckla värmeväxlaren 2019.

Bor: Moliden, som ligger två mil utanför Örnsköldsvik.

Alf Näslund höll på flera kvällar, och dyrt blev även detta försök. Då fick han nästa snilleblixt. 

Vi förflyttar oss till pannrummet där det är fullt av tankar och en ordentlig pjäs till vätska/vattenvärmepump drar ögonen till sig. Han böjer sig ner bakom den och plockar fram frukten av den där blixten, som skulle visa sig funka: En cirka 50 centimeter lång värmeväxlare bestående av ett rostfritt rör på utsidan, lite större än kopparröret på insidan. Det rostfria röret utvidgas, en o-ring sätts dit och så pressas rören ihop. Han kallar skapelsen för Recycling Pipe.

Ackumulatortankarna. Foto: Jonas Forsberg

Alf Näslund har gjort ett test med över 30 bar för att se hur mycket värmeväxlaren pallar och det buktar in under de två uppstickande rören. Hans uppfinning patenterades i november 2021.

– Pressningen reducerar tillverkningshastigheten och priset. Den här kan ge snabbare avkastning på investeringen än de som finns i dag.

När han väl hade fått till en värmeväxlare han trodde på blev han sugen på att testa den i praktiken i ett sammanhang.

– Annars var det ju bara som att komma med ett tändstift till en bil där motorn saknas.

I Örnköldsviks Allehanda läste han om energi- och byggkonsulten August Forslund på HSB. I artikeln beskrev August Forslund hur han brinner för att ”utveckla hållbara lösningar som inte skadar planeten” och Alf Näslund tog kontakt. HSB-bostadsrättsföreningen Älgen hade redan minskat sina kostnader genom att ligga i framkant med energieffektiva lösningar, som att installera en frånluftsvärmeväxlare på taket 2016.

Ett av de tre elvavåningshusen från 1958 i brf:en skulle vara perfekt för pilotprojektet med spillvärmeväxlaren. För att få effekt på ett sådant här system krävs det att många använder mycket varmvatten och Alf Näslund fick fria händer.

Han hittade en bra plats i föreningens cykelrum och skulle sätta i gång att koppla samman värmeväxlaren med ett av de utgående rören från stammarna.

Läs också:
”För att inte vara rörmokare är det ju en fin anläggning”

– Men när jag öppnade och tittade i röret var det bara sand där …

De horisontella stammarna på den sidan hade rostat sönder totalt. Men det blev brf:ens huvudvärk det, Alf Näslund bytte bara plats till en annan vägg i samma rum, där stammarna var intakta.

Totalt har Alf Näslund installerat fem spillvärmeväxlare i husets bottenvåning. De roligaste, om man får kalla en teknisk produkt för det, sitter i tvättstugan där till och med vattnet som rinner ut i de så kallade luddlådorna från tvättmaskinerna går in i systemet. Nere i luddlådorna sitter ett nätverk av kopparrör som, när det finns energi, överför den till ackumulatortankarna när den finns. Om sköljvattnet är kallt väljer termostaten att öppna ventilen till avloppet. Han illustrerar genom att hälla varmvatten i lådorna ur en plasthink. Just luddlådorna har det varit lite besvär med eftersom det är svårt att uppskatta mängden vatten som kommer ur de smarta tvättmaskinerna som väger tvätten och skickar ut olika mängd vatten beroende på vikten på mängden som tvättas. Det har runnit ur lådorna och blivit pölar på golvet vilket besvärar de boende som tvättar.

Alf illustrerar hur varmvattnet från tvättmaskinerna som hamnar i de så kallade luddlådorna återvinns. Foto: Jonas Forsberg

Även på torktumlaren sitter en värmeväxlare, fuktig tvätt som ska torkas innehåller en massa fukt. De små dropparna tas tillvara på för att hamna i tankarna.

I torkrummet finns en ventilationsväxlare som sitter i samband med husets ventilationskanal. Fuktdropparna från tvätten som torkas återvinns i ett enhetligt system sammankopplat med frånluftsvärmeväxlaren på taket.

Ventilationsväxlare i torkrummet. Foto: Jonas Forsberg

Alf Näslund understryker att det vi har att göra med här är en pilotanläggning som kontinuerligt utvecklas. Än har brf Älgen inte tagit fram några konkreta siffror på kostnad kontra besparing under det år som spillvärmeväxlarna har varit i gång. Men Alf Näslund uppskattar att anläggningen har gått loss på cirka 80 000–100 000 kronor. Pengar som han har betalat ur egen ficka.

Men då bjuder du ju Älgen på det här, vad är det som driver dig? 

– Jag tror på det här, säger han med emfas.

Läs också:
Så ökar du prestandan i din frånluftsvärmepump när det är kallt

Han har kontakt med några ingenjörer i Linköping som ska hjälpa honom att ta fram en app så att han ska kunna kontrollera energibesparingarna när det varma spillvattnet återvinns. Då blir det lättare att räkna på lönsamhet. Och Alf Näslund är ordentligt taggad på att utveckla idén vidare.

– Tänk om man skulle kunna koppla samman det här systemet med värmepumpar, vilka energibesparingar skulle man inte kunna nå då?