Logga in

Kan man docka en luft/vattenvärmepump med en frånluftsvärmepump?

Publicerad
3 apr 2024, 08:30

Kan man koppla ihop en luft/vattenvärmepump med en frånluftsvärmepump för att få ner elkostnaderna? Kylteknikern Peter Falk svarar.

Fråga: Kunden vill få ner elkostnaderna utan att slänga ut frånluftsvärmepumpen som fortfarande fungerar även om den har några år på nacken. Kan man docka en luft/vattenvärmepump till frånluftsvärmepumpen?

Skaderegleraren:
10 vanliga missar vid värmepumpsinstallation

Läs också:
”Det är ganska många bergvärmepumpar som bråkar nu”

Svar: Den bästa lösningen om man vill få ner elkostnaden utan att byta ut frånluftsvärmepumpen mot ett nytt system, tycker jag är att komplettera med en monoblock eller luft/luftvärmepump. 

Monoblock är en luft/vattenvärmepump med bara utedel, som fungerar ungefär som en poolvärmepump. Förenklat så skickar man in ouppvärmt vatten i ena änden och får ut uppvärmt vatten i andra änden.

Fördelen med en monoblock kontra en luft/luftvärmepump är att man får ut värmen på det vattenburna systemet, en klar komfortmässig fördel vid vattenburen golvvärme.

Monoblocken får då en egen styrning med en egen värmekurva som ställs in högre än den på frånluftsvärmepumpen, det blir alltså två parallella system. Då kommer monoblocken att värma huset och frånluftsvärmepumpen blir per automatik vilande, men fortsätter att göra varmvatten. Skulle monoblocken stanna så kommer frånluftsvärmepumpen att ta över som en backup.

Energieffektivisering:
 ”Jag började med att kasta ut frånluftsvärmepumpen”

Om man vill försäkra sig om att inte något fryser sönder med vatten i en utedel (exempelvis vid ett längre strömavbrott) finns det även frysskyddsventiler att köpa till.
En monoblock kan användas som komplement till alla vattenburna värmesystem, som oljepanna eller elpanna.