Logga in

”För villaägare handlar det framför allt om att isolera ventilationskanalerna”

Publicerad
6 dec 2022, 09:19

Bra teknisk isolering i flerbostadshus kan spara samhället 100 miljarder, visar en ny rapport. Johan Sjölund på IF hoppas att siffrorna ska få fastighetsägarna att inse värdet i energirenoveringar.

Rapporten,som landat i en faktisk prislapp på värdet av teknisk isolering bygger på studier av energiförlusterna i ventilations- och varmvattensystemen i flerbostadshus.

Läs också:
”Att isolera rören ger störst energibesparing”

Hemma hos Roland Jonsson
Energiguruns udda hemmalösningar för att pressa elnotan

– Potentialen för energieffektivisering av installationer inne i fastigheter har varit bortglömd alldeles för länge. Nu drabbar höga och oförutsägbara energipriser många fastighetsägare och boende hårt. Satsningar på energieffektivisering är viktiga för att få kontroll på kostnaderna, säger Johan Sjölund, vd på Isoleringsfirmornas Förening, IF.

Rapporten pekar på en total besparing på 100 miljarder, men tyvärr brukar ju intresset för den enskilda fastighetsägaren att spara åt samhället inte vara så stort. Hur mycket kan man spara på en enskild fastighet?

– Det handlar om stora besparingar och det finns exempel på det i rapporten. Men man ska inte glömma att man samtidigt får en betydligt högre komfort i fastigheten med bra teknisk isolering.


Är rapporten relevant även för villaägare?

–Ja den belyser möjligheterna till besparingar. För villaägare handlar det framför allt om att isolera ventilationskanalerna som ofta är dragna i ett kallt utrymme på vinden utan isolering. Det är tyvärr väldigt vanligt att man investerar i dyra och fina ventilationsaggregat men glömmer att isolera, även i bostadsrättsföreningar.

Läs också:
”Alla vet när ventilationen är dålig men inte när den fungerar bra”

Hur lång tid tar det att få åtgärden utförd för fastighetsägare som vill investera i teknisk isolering?

– Det är väldigt individuellt men det största problemet idag är kompetensbristen. Vi lider brist på montörer och behöver därför ibland tacka nej till det som efterfrågas akut här och nu. Det är ett enorm tryck på våra medlemsföretag men vi går ju mot en lågkonjunktur och behöver fokusera på att få fastighetsägare att investera i renoveringar med teknisk isolering som ger snabba resultat med bättre ekonomi och bättre komfort. Det hoppas vi att rapporten kan bidra till.

Fakta om rapporten

Rapporten om teknisk isolering  är den tredje i rapportserien Grön Logik som har tagits fram i samverkan mellan Isoleringsfirmornas förening, Installatörsföretagen, Svensk Ventilation, Swedisol och Säker vatten, och har finansierats av SBUF.

Grön Logik Teknisk Isolering – Anthesis Sverige (anthesisgroup.com)