Logga in

”Ett kvitto på att det jag gjort kommit till nytta”

Publicerad
10 maj 2022, 16:51
| Uppdaterad
11 maj 2022

Lars Ekberg, juryordförande för Stora inneklimatpriset, överraskades på Nordbygg med priset REHVA Professional Award för sitt ”enastående arbete” med inneklimat.

Text

VVS-montören fixade undercentral:
”Alla förstår inte hur mycket plats det tar”

Jobb med frånluftsaggregat:
Ventilationarnas skarpa lyft: ”Man måste tro på det man gör”

Grattis till priset. Vad är viktigast för ett bra inneklimat?

 – Tack! Priset betyder jättemycket. Det är ett kvitto på att det jag har gjort har uppmärksammats och att det har kommit till nytta. REHVA riktar sig både till de som jobbar praktiskt med inneklimat och till forskare. Den kombinationen tycker jag är väldigt viktig. Det viktigaste för ett bra inneklimat är att alla som jobbar med det har en helhetssyn, så att man tänker på inneklimatet utifrån vad som krävs för brukarna. Sen tror jag att det är viktigt man tänker igenom vad huset ska användas till och vilka krav man ska ställa på inneklimatet när man bygger nytt eller renoverar.

Vilka lösningar hoppas du se mer av i framtiden inom det här området?

– Övervakningssystem med funktioner som avslöjar fel och brister, som gör att man kan mäta att det är rätt luft och temperatur, och som visar att allt är som det ska.

Du är professor vid Chalmers och affärsområdeschef på CIT Energy Management och även ordförande för juryn för Stora inneklimatpriset. Är det svårt att kora vinnare?

– Ja, det är många bidrag man måste gå igenom och tänka på hur bra de är.  Det är väldigt många aspekter att ta hänsyn till. Produkter eller tjänster som kan få priset kan ju vara väldigt olika. Det första vi gör är att välja ut de fyra bästa och det är ganska hård konkurrens. I år var det ganska lätt att välja ut de fyra nominerade, men svårt att välja en vinnare. Efter att juryn har tänkt igenom alla förslag brukar det vara ett enhälligt beslut.

Mer som hände på mässan:
Höjdpunkterna på Nordbygg