Logga in

Hyresgäster får installera värmepump som tillval

Publicerad
16 nov 2022, 05:17

Hyresgästerna har själva betalat för installationer av värmepumpar för att sänka sina kostnader. Nu har värden gjort värmepumpar till ett tillval för en fast månadsavgift.

De som bor i hyresrätterna, ett radhusområde i skånska Kävlinge, får betala för direkt-elen själva. De står också för kostnaden för en fläkt som står på dygnet runt för att ventilera efter att fukt upptäckts i husgrunden – på 80-talet.

Energikrisen:
”En extrem utveckling vi är inne i”

Hur är det möjligt?
”Vi håller löftet om installation inom tio dagar”

Som kompensation har de lägre hyra än andra hyresgäster i det kommunala bostadsbolaget, skriver tidningen Hem och Hyra. 

Flera hyresgäster i området har köpt egna luftvärmepumpar för att få ned kostnaderna för uppvärmning. En av dem berättar att han har en kallhyra på drygt 6000 kronor för sin fyrarummare men att elräkningarna kunde vara över 5000 i månaden.

En annan valde redan för fem år sedan att betala 22000 kronor för att låta installera en värmepump trots att han bor i hyresrätt.

– Min känsla är att den sänkt elförbrukningen med omkring 30 procent. Många med mig har gjort samma sak och själva installerat värmepump, säger hyresgästen Jonnie Johansson till Hem och Hyra.

Eftersom efterfrågan finns hos de boende har Hyresgästföreningen och bostadsbolaget enats om att alla hyresgäster ska kunna ha luftvärmepump. Bostadsbolaget installerar pumpen och sköter drift och reparationer. I gengäld betalar hyresgästen 295 kronor i månaden i tillägg. 

Jätten satsar:
Ikea börjar sälja värmepumpar

– Vi fick in flera intresseanmälningar första veckan plus en del positiv feedback. Men jag vet inte någon exakt siffra på hur många som beställt luftvärmepump som tillval, säger Mikael Strand, vd för det kommunala bostadsbolaget KKB, till Hem och Hyra.