Logga in

”En extrem utveckling vi är inne i”

Publicerad
20 sep 2022, 05:53
| Uppdaterad
27 sep 2022

Energikrisen har fått intresset för värmepumpar att öka markant. Installatörer och slutkunder får vänta länge på sina beställda värmepumpar. Men hur länge? Vi kollade läget med de största tillverkarna.

Värmepumpsbranschen har aldrig upplevt något liknande. De skenande elpriserna har gjort att efterfrågan på värmepumpar är skyhög.

Nu går det att köpa värmepumpar genom möbeljätten
Ikea börjar sälja värmepumpar

Bästa sättet att få ner energiförbrukningen är att använda värmepump enligt ny rapport
”Värmepumpar sparar alltid energi”

Dessutom börjar det också bli dags att byta ut befintliga värmepumpar, en värmepump håller i snitt mellan 15–25 år. 

Samtidigt begränsas tillverkarnas möjligheter att öka produktionen av brist på halvledare och andra komponenter som krävs i värmepumptillverkningen. Efterfrågan är helt enkelt högre än leveransförmåga.

Den som nu vill beställa värmepumpar till vintern är sannolikt för sent ute. Installatörsföretag, återförsäljare och slutkunder kan få vänta tills i vår eller sommar innan nya värmepumpar kan levereras.

I sin senaste delårsrapport rapporterar värmepumpstillverkaren Nibe i Markaryd, som har en mycket stark efterfrågan på alla sina värmepumpslösningar, att orderingången aldrig varit större. Samtidigt har förseningarna aldrig varit så kraftiga som nu.

Enligt Nibes hemsida går de senaste modellerna bra. Det handlar bland annat om bergvärmepumpen S1255 och frånluftsvärmepumpen F730.

Värmepumpstillverkaren Thermia i Arvika har en liknande situation. Här bygger man ut anläggningen för att bättre möta den stora efterfrågan på värmepumpar.

– Leveranstiden är 0–6 månader beroende på värmepumpsmodell. Vi säljer generellt bäst av bergvärmepumpar och har tre olika modeller i flera storlekar där alla säljer väldigt bra.Det är en extrem utveckling vi är inne i och samtidigt en mycket spännande tid för branschen, säger Lars Gyllander, försäljningsdirektör på Thermia. Han tillägger att det är materialbristen som är avgörande för de långa leveranstiderna:

– Det räcker med att en av hundra komponenter saknas för att vi inte ska kunna färdigställa värmepumpen, säger han.

Värmepumpstillverkaren IVT i Tranås, har också all time high i produktionen med rekordmånga leveranser till återförsäljare. De allra flesta  värmepumpar som lämnar fabriken är redan tingade.

– Det kan finnas några få värmepumpar som inte är sålda till slutkund än, säger Titus Alex, försäljningschef på IVT Värmepumpar. 

Leveranstiderna till återförsäljare är varierande beroende på produkt.

– Vissa modeller av luft/luftvärmepumpar kan vi leverera direkt. Medan det på frånluft-, luft/vatten- och bergvärmepumpar varierar från några månader upp till mer än ett halvår på vissa enskilda modeller, säger han och tillägger att luft/luftvärmepumparna säljer bäst.

–  Vi har en del modeller i lager och nya leveranser på väg in de närmaste veckorna. Men många installatörer börjar bli fullbokade, säger Titus Alex. 

Thermia och andra tillverkare bygger nu fabriker för att öka produktionen av värmepumpar.

Att leveranstiderna är rekordlånga bekräftar även Mattias Järvinen, teknisk expert på Svenska Kyl- och värmepumpföreningen.

– Bristen på halvledare och andra komponenter är en orsak till de långa väntetiderna. Men är man inte låst till värmepumpsmodell och märke så finns det värmepumpar på hyllorna hos tillverkarna, säger han och tillägger att tillverkarna gör vad de kan för att bygga ut kapaciteten och möta efterfrågan.

Energiexperten Roland Jonsson reder ut
Fungerar värmepumpar sämre på vintern?

Värmepumpstillverkaren CTC/Enertech AB i Ljungby expanderar och dubblar produktionsytan. Företaget räknar med att dubbla omsättningen inom en fyraårsperiod. CTC:s leveranstider varierar från två månader och uppåt beroende på modell. 

– Vi säljer många varvtalsstyrda bergvärmepumpar CTC GSi12 samt många luft/vattenvärmepumpar av modell Ecoair 610, säger Mats Lindgren, försäljningsdirektör på CTC.

Bästsäljande värmepumpar

CTC/Enertech

Varvtalsstyrda bergvärmepumpar (CTC GSi12) och luft/vattenvärmepumpar (Ecoair 610).

IVT

Luft/luftvärmepumpar.

Nibe

Bergvärmepumpen S1256, frånluftsvärmepumpen S735, samt luft/vattenvärmepumpen S2125.

Thermia

Bergvärmepumparna Atlas, Calibra och Legend.