Logga in

Moderna värmepumpar kan bli isfälla för ditt borrhål

Publicerad
26 feb 2024, 06:00

Du har skaffat en ny hypereffektiv bergvärmepump i stället för den gamla. Nice, men nu behöver du vara vaksam på hur mycket mer energi din nya kompis vill hämta ur det gamla hålet, varnar energiexperten Roland Jonsson.

Du kan räkna med frysning i ditt bergvärmehål under vintern – det är inte onormalt. 

steg för steg
Så funkar frysning i borrhål

hur orolig behöver du vara?
Hur vanligt är det med permafrost i borrhålet?

– Men om du vill byta din gamla värmepump, och har ett borrhål som är anpassat till den, då kan det borrhålet vara för kort för din nya värmepump. Den moderna varianten kommer att vara bättre och ta mer energi ur hålet. Det kan göra att hålet blir bottenfruset, säger energiexperten Roland Jonsson. 

Blir hålet bottenfruset hinner det inte tina upp under sommaren. När hösten kommer är isen fortfarande kvar. Det är det som är permafrost. 

– Första året kommer det att gå bra, men efter fem år – då vet du om hålet har blivit bra eller inte.

Drabbas du av permafrost kommer hålet att vara kallt på hösten och det är ju då man vill att hålet ska vara varmt för att kunna plocka ut energi under hela vintern.

– Då får du inte ut den energimängd du behöver och då kommer pumpen jobba hårdare och det slutar med att elpatronen går i och spetsar i stället.

Läs också:
Så gör Roland om det fryser i hans borrhål

Men en elpatron behövs väl alltid då och då?

– Har du en frekvensstyrd pump som kan varvtalsreglera, då kan du klara dig utan spetsning hela säsongen och ha elpatronen som reserv. Det som är finessen med de nya värmepumparna och då tar du ut ganska mycket energi i hålet.