Logga in

Rörmokaren blev isolerare: ”Det är min själ inte så lätt”

Publicerad
17 okt 2022, 06:39

När rörmokaren Olof Olsson blev isolerare upptäckte han två saker. Första saken: det är inte så lätt som han trott. Andra saken: det är jättekul och ju större dimensioner desto bättre.

Du jobbar runt om i Skåne, vilket uppdrag är det vi ser på bilderna du la ut i Facebookgruppen Isolerare utan gränser?

– Det är en undercentral i Bjuv. De har haft stora pannor där som de tagit bort för att de ska köra fjärrvärmeverket från en kommun och leverera till den andra kommunen, knyta ihop dem. Det är första gången jag jobbade med något så stort och det var skitkul!

Mer rörskryt:
”Satan i gatan vilken svetsfog!”

Mer rörskryt:
”Lite fantasi löste problemet – det är det bästa med yrket”

Beskriv hur du gjorde.

– Det var 220 i dimension och för att den ska behålla värmen krävs 80 millimeter tjocklek. I mindre dimensioner kör man 60 för varmt och 40 för kallvatten men när det kommer upp på fjärrvärmesidan så är det 80 som gäller. 

Du började som isoleringsmontör för bara åtta månader sedan efter 25 år som rörmokare, vad har varit svårast?

– Jag trodde som alla andra rörläggare att det är väl inte så svårt att isolera rör. Men när man väl har börjat med detta så inser man att det är min själ inte så lätt som man trodde. Det är mycket att lära och tänka på. Limma gummi, få till rätt vinklar, skära böjar är en konst. När jag ser min mentor skära ut det i halvmånar till böjar så ser det så konstnärligt ut. Jag ser fram emot att jobba mer med gummi och plåt.

Det låter på dig som att isolering blivit ett lyft, men varför bytte du från rörsidan?

– Jag skadade ryggen redan när jag var 25 och hade men av det direkt. Jag har haft tre diskbråck och för tre år sedan kunde jag inte gå så jag opererade mig. När det var som värst kunde jag bara lyfta armarna halvvägs och hade så ont i axlar och rygg så detta är bättre. Jag är inte rädd att testa nya grejer så det passade mig jättebra. Man är på byggen, man träffar samma folk som man gjorde förut och har kvar det sociala. 

Vilka är likheterna mellan de här båda jobben nu när du kan jämföra?

– Just det här estetiska att det ska vara noggrant, rakt och snyggt och att man ska lämna jobbet som man själv skulle vilja ha det.

Mer rörskryt:
”Jag tror att det finns behov för lite mera mattekunskaper”

Vad är det värsta med ditt nya arbetsliv då?

– Det kliar för mycket ibland. De första två månaderna höll man på att klia sönder sig. Man ska icke börja klia för då är hela dagen förstörd, särskilt om det är varmt för då öppnar porerna sig och det blir ännu värre. Det är det jobbigaste som isolerare, att det kliar så mycket.

RÖRSKRYT

Vill du också visa upp dina snyggaste rördragningar eller kolla in andras bilder på rörkonst? Då tycker vi att du ska gå med i VVS-Forums Facebookgrupp Rörskryt. Vi väljer kontinuerligt ut några bilder från den som sedan publiceras även i tidningen och de bidragen belönas med en snygg keps med Rörskryt-logga.