Logga in

”Jag tror att det finns behov för lite mera mattekunskaper”

Publicerad
24 aug 2022, 06:01

Industrirörmontören Henrik Rämsberg vill inte överlämna sig helt åt apparna. Han slår ett slag för att arbetskamraterna ska kunna trigonometri när rör ska böjas och kapas.

Du undrade i Facebookgruppen Rörskryt hur många som fortfarande använder trigonometri och omvänd polsk notation för att räkna ut vinklar och kaplängder. Varför det?

– Jag har funderat mycket på matematik för rörmontörer. Jag brukar försöka förklara för mina arbetskamrater om det här med Pythagoras sats. Det är inte lätt.

Mer rörskryt:
”Den gav ifrån sig något enormt med värme”

Mer yrkesglädje:
”Folk började mäta, vända och vrida på stolarna”

Varför är det så?

– Man måste ha viljan att sätta sig in i det. De flesta kör med tabeller och nu har det kommit så många appar man kan använda. Men jag tror ändå att det finns ett behov för lite mera mattekunskaper.

Hur då?

– Om du till exempel bockar med en bockmaskin så är det inte svårt om man bara gör det 90 grader åt ena hållet. Men om man ska göra en S-ning så kör de flesta på känn och mäter skillnaden mellan böjarna, de räknar inte på vinklarna. Räknar man på vinklarna och känner till byggmåttet på en 45 graders eller 30 graders böj så kan man bocka mycket mera exakt plus att man kan göra en skiss och sedan bocka flera rör parallellt med flera dimensioner. 

Vad är det för jobb vi ser på bilden här ovanför?

– Det är i oljehamnen i Norrköping. Ett rör till olja. Det var ett av de sista jobben jag gjorde innan jag åkte till Zürich så jag fick aldrig se det färdigt på plats. 

Hur använde du din egen räkning för att få till det röret?

– Jag fick måtten på två rörstudsar och sedan höjdmått och sidoförskjutning. Så då räknade jag ut kaplängden på de där rören. Sedan var jag tvungen att vrida S:et och då kom det här med cirkellära in. Man kan räkna ut hur mycket man ska vrida ett rör genom att räkna på omkretsen och gradtalet. Jag vet inte hur andra gör, men så gör jag. 

Du jobbar i Zürich nu, hur skiljer det sig från Sverige?

– Det är en ganska stor skillnad. I Sverige klagar vi lite på att det är så mycket tjafs om säkerheten och svetstillstånd och allting men här är det praktiskt taget ingenting sådant. Säkerheten är dålig här. Och på byggen i Sverige finns baracker med omklädningsrum och dusch, toalett och matrum. Det har vi ingenting av här. 

Mer rörskryt:
”En rörmokare som inte bockat förut går nog bet”

Hur löser man sina behov då?

– Det brukar stå en rad med bajamajor på bygget. Det är väl det. Jag kör på här ett tag till men ska jobba några månader per år i Sverige också har jag tänkt. HIttills har jag inte lyckats med den planen, corona kom emellan. 

RÖRSKRYT

Vill du också visa upp dina snyggaste rördragningar eller kolla in andras bilder på rörkonst? Då tycker vi att du ska gå med i VVS-Forums nystartade Facebookgrupp Rörskryt. Vi väljer kontinuerligt ut några bilder från den som sedan publiceras även i tidningen och de bidragen belönas med en snygg keps med Rörskryt-logga.