Logga in

Ska jag avråda från vägghängd WC?

Publicerad
7 sep 2022, 05:42
| Uppdaterad
9 sep 2022

Montören har hört att en inbyggd vägghängd WC kan leda till mycket krångel men kunden vill ha en sådan. VVS-Forums badrumsexpert Sajad Mirkhalafi ger sin syn på saken.

Fråga: Kunden vill ha en vägghängd WC med inbyggd cistern men jag har hört att de är svåra att serva och laga. Vilka är dina erfarenheter? Ska jag avråda?

Geberits utvecklingschef förklarar:
Därför möter vägghängda WC:n motstånd i Sverige

Fall för Arn:
Byte av cisternpackning ledde till stor vattenskada

SVAR: Min erfarenhet är att vägghända WC är väldigt säkra, har en lång livslängd och att det är enkelt att byta ut reservdelar och serva dem.

Idag finns det dessutom inbyggnadsfixturer med vattentät påse som omsluter både cistern och spolrör och gör att det inte behövs något tätskikt bakom och inte heller läckageindikering eller slitsbotten.

Om man installerar en traditionell inbyggnadsfixtur behöver man tänka på en del saker, bland annat att applicera tätskikt bakom, på sidorna och under och att installera en läckageindikering som indikerar ifall det börjar läcka.

Även avståndet mellan avsättning, spillvattenledning och väggens tätskikt måste uppfylla en del krav. Allt detta slipper man med om man använder de nya inbyggnadsfixturerna med vattentät påse.

Läs också:
Besiktningsexpertens bästa tips vid badrumsrenovering

Vi ser inga problem med själva produkterna, däremot en hel del med installationerna som utförs av hantverkarna. Det är otroligt viktigt att läsa tillverkarens anvisningar noga och följa dem. Om man inte installerat tidigare eller har frågor är tillverkarna bara ett samtal bort. De flesta erbjuder teknisk support och finns där för att svara på installationsfrågor.