Logga in

”Det är inte okej att stå utan badrum i åtta veckor”

Publicerad
26 apr 2023, 05:45
| Uppdaterad
12 jun 2023

Glöm krocken med andra yrkesgrupper i badrummet. Modexas multimontörer klarar 23 olika moment. Vd Stefan Hammarbäck förklarar hur det går till.

Läs också:
Supersnabbt stambyte med egen metod

Läs också:
Så lyckas Modexa fixa ett stambytt badrum på 12 dagar

Modexa renoverar ett badrum på 10-15 dagar, utan att de boende behöver flytta.

Varken företaget eller tekniken är ny – Modexa grundades för fyra år sedan och tekniken har funnits i över 20 år. Men nu sker en stor svängning och fler och fler kommunala bostadsbolag och bostadsrättsföreningar hör av sig, berättar Stefan Hammarbäck, vd. Företagets har dubblat omsättningen det senaste året och planen är att fortsätta i samma anda. 

– I den traditionella byggbranschen finns inga incitament till förändring. Över 300 000 badrum är i behov av renovering och med dagens takt hinns det med 20 000 per år. Därför måste man tänka om och hitta nya lösningar, säger han.

Vad kan den traditionella branschen lära sig av er?

– Vi vill visa att det är möjligt att bryta gamla mönster. Det är inte rimligt att det tar lika lång tid för ett stambyte i dag som för 30 år sedan. Att behöva stå utan badrum i åtta veckor är inte okej. Vi gör det mesta av jobbet i förväg, tidsmäter varje moment och använder så mycket prefab som möjligt. Dessutom kan våra multimontörer, som vi själva utbildar, bygga hela badrummet själva med de 23 moment som de har fått lära sig. Det minskar ställtiden och antalet hantverkare som springer i huset.  

Varför ökar intresset för era renoveringar nu?

– Framför allt är det ekonomi och de oroliga tiderna med höga räntor som gör att man vill värna om de boende. Det finns ett värde i att de kan bo kvar och att man slipper låta fastigheter stå tomma under renoveringen. 

Finns det andra orsaker till det ökade intresset?

–Jag tror att många, framför allt kommunala bostadsbolag, uppskattar vårt sätt att bidra till integrationen genom att anställa montörer från utanförskapsområden. Rekryteringen sker i samarbete med Arbetsförmedlingen. Majoriteten av våra montörer kom med flyktingvågen från Syrien 2013-2015 och har hunnit lära sig svenska. Om ett par år gissar jag att många är ukrainare.