Logga in

”Det är riktigt finurligt gjort – bara rörstumparna kommer ner”

Publicerad
21 maj 2024, 06:44
| Uppdaterad
22 maj 2024

Att byta varmvattenberedare brukar gå snabbt – men här då? Montören Gustav Theander Gransten på Assemblin VS i Leksand kommenterar den annorlunda lösningen.

Isoleringsmontörens utmaning:
”Jag räknade till 60 böj därinne – det var underbart kul”

Vad har hänt här då?

– Kunden har haft önskemål om att beredaren ska ta så lite plats som möjligt när badrummet renoverades, så den är fastreglad i spånet uppe på vinden och bara rörstumparna kommer ner. Jag gissar att den installerades i slutet av 80-talet eller början av 90-talet. Det är riktigt finurligt gjort av montören. Jag var där för tio år sedan och drog nya rör i badrummet och nu var jag tillbaka för att byta en blandare i köket och passade på att kolla in badrummet och ta en ny bild. Beredaren tickar på bra. Den sitter precis ovanför huvudet i duschen.

Ventilationsmontören:
”När jag såg ritningen tänkte jag: Shit, hur ska vi få ihop det här?”

Har du sett liknande lösningar förut?

– Nej och det tror jag ingen annan har heller. När jag la upp bilden på Facebook visade det sig att någon hade sparat min första bild och lade upp den i en kommentar. Det var kul.

Är det okej enligt reglerna med en sådan placering?

– Ja, det är inga problem. Det är ju bara infästningen som sitter på vinden utan skarvar. 

Vad händer när den lägger av och behöver bytas ut?

– Normalt sett tappar man ur den gamla och hänger upp en ny på ett par timmar. Här ska man upp på vinden och skotta bort allt spån, släppa infästningarna och när man ska ta ner den behöver någon ta emot den. Sedan får man spika igen taket och så ska det på med nytt spån. Det tar nog några dagar.