Logga in

Därför möter vägghängda WC:n motstånd i Sverige

Publicerad
19 aug 2022, 05:00
| Uppdaterad
25 aug 2022

Älskad sedan länge i Centraleuropa men mött med viss skepsis här hemma. Vägghängda WC:n har inte lyckats slå igenom i Sverige. Varför då, Jennie Olsson på Geberit?

Läs också:
Vägghängd WC orsakade fuktskador

På fabriken:
Bland tålmodiga robotar och unika toaletter – ”Detta är riktigt Made in Sweden”

Den är sedan länge det självklara valet i Centraleuropa, men i Sverige går det desto trögare för vägghängt på WC-fronten. För sanitetstillverkaren Geberits del handlar det om runt 20 procent av försäljningen.

En förklaring är att svenskarna är konservativa när det handlar om toaletter, förklarar Jennie Olsson, chef för utvecklingsavdelningen på Geberit.

– Installationerna är vanligtvis anpassade för golvstående modeller. Vi har också en stor ersättningsmarknad här och då blir det ofta samma modell som innan, säger hon.

Risken FÖR att wc:n skA rasa ner från väggen är i det närmaste obefintlig, förklarar hon:

– I marknadsföringen står det att de klarar upp till 400 kilo men vi gör tester med betydligt högre vikt.

En fördel med att ha cisternen utanpå väggen är att man kan skapa en hylla för förvaring ovanpå den. En annan är att vattenskadorna inte blir lika omfattande om ett läckage skulle uppstå.

1. Fixtur

Cisternen kan byggas in i väggen eller placeras på utsidan av väggen och exempelvis kläs med kakel. Fixturer finns i olika höjd och bredd som kan anpassas efter tycke, smak och behov. Med en utanpåliggande cistern, som den på bilden, minskar risken för omfattande vattenskador om läckage skulle uppstå. Inbyggda fixturer har en servicelucka så att man kommer åt innandömet.

2. Spolknapp

Med inbyggda fixturer placeras spolknappen oftast på väggen. Det finns en mängd olika varianter, även beröringsfria.

 3. Porslin

Även här är valmöjligheterna stora. Många väljer stolar utan spolkant  med släta väggar som är lättare att göra rena.

Det finns en mängd olika modeller i olika prisklasser men slutsumman för en vägghängd wc blir oftast  högre än för en golvstående modell.