Logga in

Byte av cisternpackning ledde till stor vattenskada

Publicerad
12 jan 2021, 06:00

UPPDATERAD Ett byte av en cisternpackning på en vägghängd WC orsakade en vattenskada i en bostadsrätt. Kunden uppskattade skadekostnaden till 64 000 kronor i en anmälan till Arn.

Hösten 2019 bytte ett företag, som sköter den tekniska driften i en bostadsrättsförening i Stockholm, ut en cisternpackning till en WC i en lägenhet.

Men bytet resulterade i att stora mängder vatten rann ut i lägenheten.

Badrummen fick rivas och parkett och matta i hallen bytas ut. Dessutom skadades golv och vägg i en garderob.

Enligt besiktningsmannen var orsaken till fuktskadan att det skett en miss vid bytet av cisternpackningen på den vägghängda WC:n i badrummet, vilket medfört att vatten läckt från toaletten längs avloppsröret, in i garderoben.

Läs också:Fallet som var för omfattande för Arn: De har varit utan varmvatten och värme i fyra år

Försäkringsbolag har ersatt en större del av kostnaderna för att åtgärda skadorna, men gjort åldersavdrag på badrummet.

Enligt bostadsrättshavaren har arbetet med badrummen, hallen och garderoben kostat drygt 64 000 kronor.

Bostadsrättshavaren anmälde företaget till Allmänna reklamationsnämnden (Arn) och krävde att bolaget skulle ersätta henne med 64 377 kronor eller åtminstone 32 168 kronor.

I kostnaden ingick inte heller ny badrumsinredning eller kostnaden för nytt golv i hallen, nytt badkar och WC med mera.

Företaget tar på sig skulden för skadan och ”kan av goodwill gå med på att betala 20 000 kronor” till bostadsrättshavaren, men motsätter sig övriga krav.

Arn-fall från december 2020: Kakelfirma täppte till ventilationen

Arn konstaterade att företaget orsakat vattenskadan i bostadsrätten, men påpekade att de drabbade ytskikten var cirka 20 år gamla och att ett åldersavdrag hade gjorts mot bakgrund av det.

”Det finns inte någon grund för att företaget ska betala ersättning för åldersavdraget, eftersom det skulle innebära att bostadsrättshavaren försattes i en bättre ekonomisk situation än om någon skada inte hade inträffat”, beslutade Arn och avslog därmed bostadsrättshavarens krav.

Arn-fall från november 2020: Nya blandaren blev dyrköpt affär

Arn tillade också att det är upp till bostadsrättshavaren om hon vill ta emot beloppet på 20 000 kronor som företaget erbjudit sig att betala.