Logga in

Byggavtalet i hamn – det blir ingen strejk

Publicerad
26 nov 2020, 16:03
| Uppdaterad
31 mar 2021

Byggföretagen och Byggnads har kommit överens om ett nytt avtal. Därmed är strejken som riskerade att bryta ut imorgon fredag avblåst.

AVTAL 2020. Byggavtalet ger en löneökning på 5,4 procent fram till 30 april 2023, nivån är satt inom det så kallade märket. De anställda får rätt till pensionsavsättning från 22 års ålder och den extra pensionsavsättningen höjs för samtliga.

Läs också:
Så drabbas du om det blir strejk

Teknikinstallationsavtalet för VVS- och kylmontörer är fortfarande under förhandling. Men Henrik Junzell, förhandlingschef på Installatörsföretagen är hoppfull om en snar överenskommelse.

– Det är givetvis skönt för hela branschen att det inte blir någon konflikt. Avtalsförhandlingarna med Byggnads har för vårt del fortgått hela tiden men även för förhandlingarna är det bra att konflikthotet är borta så att vi alla kan koncentrera oss på att även få ett nytt Teknikinstallationsavtal på plats, säger han.

Läs också:
Inte klart med VVS-montörernas nya löner

Det nya kollektivavtalet har en längd på 29 månader där det sista avtalsåret är uppsägningsbart. Byggnadsarbetarna får sin nya lön från och med 1 december 2020.

– Det här är ett historiskt avtal. Där lagstiftarna gick bet klev landets byggnadsarbetare in. Där politiken misslyckades visade Byggnads medlemmar vad ett starkt och enat fackförbund kan åstadkomma, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads i ett pressmeddelande.

– Det här är ett bra avtal för alla som jobbar i byggbranschen och för att kunna rusta Sverige ur den rådande pandemin, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef och vice vd på Byggföretagen.

Överenskommelsen innebär att alla konfliktåtgärder dras tillbaka.

FAKTA/DET HÄR INNEBÄR DET NYA AVTALET

  • Graviditetslön för gravida som inte kan arbeta vidare då arbetsuppgifterna riskerar skada den gravida eller fostret.
  • Arbetsgrupper ska tillsättas för att utveckla jämställdheten och arbetet mot trakasserier och sexuella trakasserier.
  • Regionala skyddsombud ska få utökad tillträdesrätt.
  • Huvudentreprenörsansvaret ska förbättras.
  • Lönedumpning ska åtgärdas med fler verktyg.