Logga in

Ingen retroaktiv lön enligt märket

Publicerad
3 nov 2020, 12:30
| Uppdaterad
1 apr 2021

Förhandlingarna om ett nytt Teknikinstallationsavtal för VVS-montörer och kyltekniker är nu inne i ett intensivt skede. Retroaktiv lön från i våras kan bli en av stridsfrågorna.

AVTAL 2020 I söndags blev det så kallade märket klart som ger 5,4 procent under de kommande 29 månaderna.

Läs också:
Installatörsföretagen vill följa industrin i lönebudet

Något som flera på arbetsgivarsidan anser vara för högt, medan facket krävt att arbetstagarna ska få retroaktiv lön från1 april, när det tidigare kollektivavtalet löpte ut.

Avtalsrörelsen skulle ha inletts i våras, men flyttades fram på grund av coronapandemin.

– Överenskommelsen inom industrin är ett så kallat framtungt avtal och innehåller inga retroaktiva löner från 1 april, säger Henrik Junzell, förhandlingschef på Installatörsföretagen.

Den första höjningen på 3 procent gäller från och med första november. Nästa lönerevision på 2,4 procent genomförs den 1 april 2022.

Men förhandlingarna om det nya Teknikinstallationsavtalet mellan Installatörsföretagen och Byggnads handlar inte bara om lön, exempelvis arbetstidsförkortningar räknas också in.

Diskussionerna mellan Installatörsföretagen och Byggnads har hittills varit bra, enligt Henrik Junzell.

Förhandlingarna ska vara klara senast den 15 november.

Fotnot: Märket sätts efter att ett nytt kollektivavtal förhandlats fram mellan arbetsgivarna och facken inom industrin och är normgivande i hela avtalsrörelsen.