Logga in

Hon skadades svårt på jobbet: ”Jag har kronisk värk”

Publicerad
9 nov 2020, 08:11

Det hyllade företaget Cyklande rörmokaren får hård kritik av en före detta anställd som skadades allvarligt när hon använde en av deras cyklar.

Företaget där montörerna använder cyklar istället för bilar har fått mycket uppmärksamhet för sin miljövänlighet. Det utsågs till Årets hantverkare i kategorin medelstora VVS-företag år 2018 och tidigare i år skrev VVS-Forum ett reportage om företaget och dess grundare Hugo Wolgers.

Sanna Lockner, 26, har en annan bild. Hon skadades allvarligt när hon arbetade för Cyklande rörmokaren. Hon hade varit på företaget i Stockholm i lite mindre än ett år när olyckan inträffade i mars 2019.

– Det hade byggts en ny lådkonstruktion på cyklarna som flera av oss ifrågasatte eftersom det inte kändes bra när man cyklade med dem. Balanspunkten var flyttad och de var klumpiga. Jag sa att jag inte ville använda cykeln, då ringde Hugo upp mig och gav mig ett val att antingen sätta mig på cykeln eller åka hem. När han sa så antog jag att han som arbetsgivare gjort en riskbedömning och att det var okej att använda cykeln, säger hon.

Olyckan inträffade i Gamla stan när hon var ute på ett jobb.

– Jag cyklade i en uppförsbacke på Järntorget och då gick en bult av i pakethållaren så att bakdäcket låstes och istället för att välta som man normalt gör så tippade jag baklänges. Jag landade på rygg på kullerstenen och sedan tippade cykeln över mig.

Sanna Lockner blev långtidssjukskriven och har skador som hon inte tror att hon kommer att bli helt återställd ifrån.

– Det är en komplex skada. Man kan säga att mitt nervsystem är traumatiserat så mina signaler går inte fram som de ska. Det innebär att jag har problem med motorik och koordination. Jag tappar styrka och blir ibland paralyserad i benen när nerverna stänger av. Det påverkar också huvudet, jag har blivit känslig för ljus och ljud. Jag har kronisk värk och spasmer. Än så länge har ingen rehabiliterats från det här så det är förmodligen permanent, säger hon.

Först var hon sjukskriven i närmare ett halvår och efter att ha utförsäkrats blev hon tjänstledig. Efter förhandlingar mellan Byggnads och Installatörsföretagen beslutades det att Sanna Lockner skulle arbeta med administrativa uppgifter hemifrån på en viss procent i fyra månader och anställningen sedan avslutas. Hon är mycket kritisk till hur Cyklande rörmokaren hanterade hennes ärende. Bland annat dröjde det flera månader, trots att det är arbetsgivarens skyldighet vid allvarliga tillbud, innan olyckan anmäldes till Arbetsmiljöverket.

Cyklande rörmokarens grundare och vd Hugo Wolgers vill inte ställa upp på en intervju för att bemöta kritiken. Medgrundaren Salomon Mir säger att företaget inte delar Sanna Lockners bild av olyckan eller efterspelet till den.

– Hon bedriver ett korståg mot oss. Vi är färdiga i ärendet, vi har gått via facket och gjort ett avtal där vi kommit överens. Det är inget snack om att en incident har inträffat, men vi har en väldigt annorlunda bild av den. Egentligen ska vi inte uttala oss om det här överhuvudtaget, bara i generella termer, säger han.

Hugo Wolgers har tidigare kommenterat saken i tidningen Byggnadsarbetaren:

– Facket har kört oss genom ett stålbad. Vi har kontrollerat cyklar, pakethållare och träkonstruktion. Allt är godkänt. De kan inte säga att skadan beror på oss. Det är alltid tråkigt att en olycka sker, men det finns inga belägg för att förändra något. Risken att det skulle hända igen är otroligt liten. Det är som att säga att man inte får köra bil på motorvägen för någon blev skadad där. Vi har utfört över 5000 arbeten och bara haft en allvarlig olycka.