Logga in

Första Sparcbolaget i Värmland: ”Nu har vi rätt verktyg för att öka ordentligt”

Publicerad
7 sep 2023, 05:02

Grundaren Simon Forsberg och hans kompanjon såg många fördelar med att sälja bolaget till Sparc. Nu hoppas de fördubbla omsättningen inom några år.

Sparc Group köper Norrstrands VVS Entreprenad i Karlstad och etablerar sig därmed i Värmland.

Läs också:
Värmepumpsföretag går in i Sparc: ”Vi har haft det lite kämpigt”

Läs också:
Han startade eget i Pajala: ”Har varit fullt upp sedan starten”

– Det finns många liknande installationskoncerner men Sparc är något annorlunda genom att inte enbart fokusera på det ekonomiska utan även mjuka värden. Dessutom har Sparc ett komplett back office med bland annat HR-personal och inköpare som vi kan få hjälp av, säger Simon Forsberg, vd och tidigare ägare i Norrstrands VVS om varför han sålt bolaget.

– Jag kände att det var dags för något nytt, men beslutet att sälja företaget har jag inte hastat fram utan processen har tagit närmare ett halvår, tillägger han.

Norrstrands VVS har i dag ”7,5” anställda, en av medarbetarna jobbar deltid, och omsatte cirka 14 miljoner kronor enligt prognosen för bokslutet 2022/2023.

– Vi pysslar med det mesta inom VVS, det är allt från att byta blandare hemma hos privatpersoner till större nyproduktionsprojekt.

Tidigare stod nyproduktion för ungefär 70 procent av omsättningen. På grund av konjunkturnedgången har verksamheten ställts om under det senaste året, främst till ROT-renoveringar och försäkringsskador. Nyproduktion svarar i dag för cirka 25 procent, ROT och försäkringsskador 50 procent och resten mindre arbeten hos privatpersoner.

– Det har varit en jättestor och utmanande omställning men vi har lyckats ganska bra med den. Fortfarande finns det några större nybyggen som rullar på en tid framöver.

Simon Forsberg startade företaget årsskiftet 2010/2011 som enskild firma efter att han hade gått ut gymnasiet.

– Sett i efterhand var jag ganska naiv då. Jag gick på en hel del mindre roliga smällar som var direkt knutna till att jag var så ung och ny i gamet. Främst var det mindre projekt som jag totalt räknade bort mig på, berättar han.

– Så småningom växte jag in i det och fick lite rutin. Efter något år började det rulla på och jag hade mer eller mindre full sysselsättning.

Efter två år blev Norrstrands VVS ett aktiebolag men var fortfarande ett enmansföretag. 2015 sålde han en mindre del av företaget till Daniel Ahlbäck som jobbar kvar där än i dag.

– Jag har suttit som chef under hela resan och Daniel har jobbat mer ute på fältet. Det har varit en bra dynamik mellan oss. De senaste fem åren har det tuggat på. Vi har tagit in större projekt, anställt mer folk och ökat omsättningen.

Ett litet hack i kurvan gav Byggtemas konkurs i mars förra året. Byggjätten är skyldig Norrstrands VVS drygt en halv miljon kronor.

– Vi har inte fått tillbaka något än och har inga höga förhoppningar om att få det heller, kommenterar Simon Forsberg.

Läs också:
Efter konkursen – här är de 34 drabbade installatörerna

Planen att är nu att växa kraftigt.

– Med Sparc i ryggen har vi rätt verktyg i verktygslådan för att öka ordentligt. Mitt mål är att omsättningen ska öka med 100 procent inom tre fyra år med fortsatt gott resultat, samtidigt som mina medarbetare ska må bra och trivas, säger Simon Forsberg.

– Tills dess hoppas jag att nyproduktionen har kommit i gång igen så att vi kan växla upp inom den men samtidigt ha kvar vårt nya ben med ROT-jobb och försäkringsskador.