Logga in

”Tidigare har jag aldrig tänkt tanken på att sälja”

Publicerad
24 apr 2023, 08:52

Comfort gör sitt första ventförvärv i Norrland genom att köpa ett företag med drygt 70 anställda. Och ventbolagets vd och tidigare delägare ser nya möjligheter.

Comfort köper Storfors Plåtslageri (Storfors Plåt) med verksamhet inom ventilation, plåtslageri och isolering. Företaget har huvudkontor i Piteå samt filialer i Luleå, Skellefteå, Arvidsjaur och Boden. Storfors Plåt omsatte förra året cirka 133 miljoner kronor med 71 anställda.

Läs också:
Generationsskifte i Aderbys Rör: ”Vi har blivit med elföretag”

Jäders Värme & Sanitet ett annat av företagen:
El- och VVS-företag störst i Comforts startnia

Företaget har fått uppköpspropåer från flera av de rikstäckande installationsjättarna men då tackat nej, berättar vd Magnus Eriksson.

– Tidigare har jag aldrig tänkt tanken på att sälja. Jag värnar väldigt mycket om den lokala förankringen och att få behålla kontrollen över bolaget. Som en del av Comfort kan vi fortsätta driva bolaget som tidigare och får en branschkunnig styrelse med representanter för andra företag i gruppen, säger han.

Ett viktigt skäl att gå in i Comfort var också möjligheten att pressa inköpspriserna.

– 2022 var väldigt tufft med tanke på materialprisökningarna. Som en ensam mindre spelare är det svårt att få till bra inköpsavtal. Nu blir vi en del av en organisation där vi kan få hjälp med inköp men även marknadsföring.

Tidigare delägare förutom Magnus Eriksson var Ronny Lundberg, Joakim Sundström och Jonas Lundberg.

– Jag ser det egentligen inte som att vi har sålt bolaget för samtidigt har vi köpt in oss i Comfortgruppen. I princip har vi återinvesterat hela köpeskillingen. Vi blir en liten delägare i något betydligt större som vi tror väldigt mycket på.

I gruppen ingår i samma region sedan tidigare Nordelektro med bas i Skellefteå och över 100 anställd samt Jäders Värme & Sanitet i samma stad,

– Vi har samarbetat med båda i många år och nu kommer vi ännu närmare varandra. Inom gruppen kan vi ta alla tekniska discipliner i projekt, säger Magnus Eriksson.

Till Comforts medlemsföretag i regionen hör också Infjärdens Värme och Rör City i Luleå.

Omsättningsmässigt står ventilation för 60–70 procent i Storfors Plåt men sett till antal medarbetare är det jämnt fördelat mellan ventilation och plåtslageri. Till det kommer sju isolerare. Företaget projekterar själva inom ventilation och utför många totalentreprenader. Även servicearbeten, styr och regler, OVK samt uppdrag för privatpersoner ingår i verksamheten.

På sex år har Storfors Plåt mer än femdubblat omsättningen från 25 miljoner kronor till 135 och Magnus Eriksson tror på fortsatt god tillväxt.

– Vi verkar i en region där det händer väldigt mycket just nu. Det pratas ju om att det ska investeras 1500 miljarder kronor i Norrbotten. Det finns en stor tillväxtpotential men samtidigt en brist på duktigt yrkesfolk.

Företaget satsar därför mycket på att internutbilda montörer, både vuxenlärlingar och ungdomar som kommer direkt från skolan, samt till projektledare.

– Du ska inte behöva byta företag eller arbetskläder för att känna att du har utvecklingsmöjligheter, säger Magnus Eriksson.

Storfors Plåt ska även växa geografiskt.

– Vi tittar på Malmfälten med Kiruna och Gällivare. Vi är också intresserade av att etablera oss i Umeå även om prisbilden är dålig där.

Läs också:
Ventilationsinjustering: ”Det handlar för mycket om att släcka bränder”

Comfort tillträdde som ägare 17 april.