Logga in

Sparc köper 113-årig rörfirma i Småland

Publicerad
11 maj 2023, 09:48
| Uppdaterad
12 maj 2023

Sparc tar över ett VS-bolag som har en anrik och brokig historia. ”Vill bli duktigare på det vi redan gör”, säger delägaren.

Sparc köper Jochnicks Rör i Värnamo med nio anställda. Företaget arbetar både med större entreprenader mot privat och offentlig sektor och mindre serviceuppdrag inom VS.

Köper AG Rörteknik i Gislaved:
Sparc etablerar sig i Småland

Esbe i Reftele:
Här förvandlas samhällstrender till nya ventiler

Jochnicks Rör omsatte cirka 16 miljoner kronor med åtta anställda 2021. Företaget har många uppdrag på energiverk och gör många fjärrvärmeinstallationer.

– Det är stora jobb som genomförs under kortare perioder. Sparc och bolagen som ingår där kan bidra på olika sätt i dessa projekt, både med teknikkunskaper och manskap. Sparc kan också stötta oss när det gäller personalfrågor, säger Ulf Hermansson, vd och tidigare delägare i Jochnicks Rör.

I samma region ingår i Sparc sedan tidigare AG Rörteknik i Gislaved. Företagen har liknande verksamhet och Ulf Hermansson ser möjligheter till samarbete.

En stor del av verksamheten för Jochnicks Rör är industriservice genom kompetens inom licenssvetsning, gasinstallationer, skyddsgas, licenslödning, ånga och tryckluft.

– Vi projekterar och projektleder många av våra jobb själva. Vi försöker att komma in i ett tidigt skede och vara med hela vägen till färdigt projekt, säger Ulf Hermansson.

Jochnicks Rör har också deltagit i utvecklingsprojekt med VVS-tillverkaren ESBE i Reftele tre mil väster om Värnamo.

Företaget startade 1910 som Jochnick & Norrmans Mekaniska Verkstad.

– Genom åren har det ingått lite udda verksamheter som att sälja bilar och tillverka hydraulpressar så företaget har en brokig bakgrund, säger Ulf Hermansson.

Han har arbetat på Jochnicks Rör sedan mitten av 1980-talet och började som kalkylator. Då var hans far en av delägarna och senare blev även Ulf Hermansson det.

– Vi har inga planer på att företaget ska bli väldigt mycket större eller att bredda verksamheten. Snarare vill vi fördjupa kunskaperna och bli duktigare på det vi redan gör, säger Ulf Hermansson.

Läs också:
Uppstickaren Sparc köper första VS-bolaget i Stockholm

I Sparc Group ingår nu totalt 57 bolag med cirka 700 medarbetare.