Logga in

Ventfirman tappade jobb – testade ny metod för att ragga uppdrag

Publicerad
7 maj 2024, 07:13

Det ekonomiska läget gjorde att den lilla firman tappade en stor uppdragsgivare med kort varsel. Då tyckte en av medarbetarna att de skulle prova något nytt – och det funkade direkt. 

DME Ventilationsmontage i skånska Hörby jobbar framför allt med att hyra ut sina montörer till andra företag. Att det skakiga ekonomiska läget kan innebära problem fick de känna på nyligen när ett samarbete med Assemblin strandade med kort varsel. 

Råd i lågkonjunktur:
Branschexperten: Så ser du över kostnaderna

Statistik:
VVS-företagen oroas av färre jobb: ”Intressanta trender”

– Av ekonomiska skäl var de tvungna att dra ned på personal, säger Tarkki Tarkki, ledande montör på DME Ventilationsmontage. 

När de blivit av med ett viktigt uppdrag behövde de ersätta det kvickt men frågan var hur. Förutom de traditionella sätten att leta efter jobb kom någon på idén att helt enkelt skriva ett inlägg i Facebookgruppen Ventilationare utan gränser, förklara läget och erbjuda företagets tjänster. Det gav resultat direkt. En uppdragsgivare i Linköping hörde av sig och behövde hjälp snabbt. 

– Jag fick ett privat meddelande av ägarna. Vi är tre montörer från firman och kommer att vara fyra inom kort. Här finns att göra, säger Tarkki Tarkki. 

Vad fick dig att testa Facebookinlägg som metod att söka uppdrag?

– Man gör det man kan för att överleva. Jag har ju hört om många mindre firmor som gått i konkurs. Men det var helt nytt det här med att lägga upp ett inlägg i en grupp. Tidigare har vi mejlat företag och gått på tips från andra firmor. 

Uppdraget började med en prövotid på några veckor och nu har ventilationsfirman fått veta att montörerna hyrs in i minst en månad till. De har också landat ett annat uppdrag i Norrköping som två personer ska ägna sig åt. I grund och botten kvarstår förstås osäkerheten i byggbranschen som ett orosmoln och så tror montörerna på DME Ventilationsmontage att det kommer att vara under överskådlig tid.

Juristen svarar:
Hur vet jag att beställaren kommer betala?

– Det är många som väntar på bättre tider nu och jag tror inte att det kommer att släppa förrän efter semestrarna som tidigast. Själva kan vi göra vad som helst bara vi får jobba. Det löser sig, säger Tarkki Tarkki.