Logga in

Stor ventkonkurs i Stockholm: ”Vi gjorde allt i vår makt men tiden rann ut”

Publicerad
11 sep 2023, 06:00

På ett år tredubblades omsättningen för ventilationsinstallatören. Men efter de kraftiga materialprishöjningarna tvingades företaget i konkurs.

Vingner Projekt i Tyresö söder om Stockholm försattes i konkurs på egen begäran vid Södertörns tingsrätt den 28 augusti. Vid konkursen hade företaget sju anställda.

Läs också:
Rörfirma i konkurs: ”Vi fick inte igenom prishöjningarna fullt ut”

Läs också:
Efter personalproblem: 40-årigt isoleringsföretag i konkurs

– Det är tråkigt. Vi gjorde allt i vår makt men tiden rann ut efter semestrarna, kommenterar ägaren och arbetschefen Christian Nyström.

Orsaken till konkursen är inflation med kraftigt höjda inköpskostnader för material i och med pandemi och krig, uppger han. Kunderna har nekat till att ersätta de ökade materialkostnaderna.

– Totalt har vi tagit kostnader på cirka 12 miljoner kronor. Vi har sökt och samtalat med flertalet investerare under en längre tid men det har inte lett någon vart tyvärr, fortsätter Christian Nyström.

Advokat Jakob Callmander vid Advokatfirman Fylgia har utsetts till konkursförvaltare.

– Jag ser ingen möjlighet till att någon förvärvar rörelsen eftersom det är osannolikt att någon är intresserad av att kliva in i entreprenadkontrakten, kommenterar han.

Läs också:
Snabbväxande rörfirma i konkurs: ”De har haft för dålig kontroll”

2022 omsatte Vingner Projekt cirka 85 miljoner kronor med tio anställda. Omsättningen hade då mer än tredubblats jämfört med året innan. Samtidigt redovisades en vinst efter finansnetto på 2,4 miljoner kronor.