Logga in

”Jag har inte provocerat fram hans uppsägning, han har sagt upp sig själv”

Publicerad
15 feb 2019, 08:02

Facket kräver 150 000 kronor i skadestånd av ett VVS-bolag, som anklagas för att ha provocerat en VVS-montör att säga upp sig.

VVS-montören hade varit anställd på det aktuella VVS-företaget i Storstockholm sen sommaren 2005. Han sade upp sig i mars 2018 efter att ”ha blivit utsatt för utfrysning och ogrundade anklagelser”, enligt tidningen Byggnadsarbetaren och stämningsansökan till Arbetsdomstolen.  

Är det rörmokarens fel om plattsättaren gör fel?

– Jag har inte provocerat fram hans uppsägning, han har sagt upp sig själv, säger vd:n för VVS-företaget, som har 23 anställda och ingår i Bad & Värme-kedjan till VVS-Forum. 

– Jag har drivit företaget i 32 år, men det här suger musten ur mig. Den anställde har hotat mig och har gjort svartjobb på arbetstid. Något som jag kan se, eftersom han använt arbetsbilen, menar vd:n, som också hävdar att hen flera gånger försökt samtala med VVS-montören, men att det inte har gått. 

Byggnads stämmer företag i lönetvist

VVS-montören anser sig ha blivit så illa behandlad på sin arbetsplats att hans uppsägning kan räknas som framtvingad, enligt stämningsansökan. 

Sommaren 2017 fick VVS-montören en LAS-varning, som ska uppmärksamma den anställde på att ett visst beteende inte tolereras och kan utgöra saklig grund för uppsägning. 

Byggnads kopplades in, men relationen mellan chefen och den anställde försämrades.  

Stor ökning av polska byggjobbare

Enligt stämningsansökan fick VVS-montören två dagar på sig att bestrida en skrivelse med anklagelser. För att göra detta var han tvungen att komma in på kontoret och gå i genom tidböcker.  

Det visade sig då att hans nyckelbricka inte längre fungerade och att han blivit utestängd från jobbet. 

– Vi har haft problem med nyckelbrickorna en längre tid. Jag var ensam på kontoret och ville inte lämna ut böckerna, eftersom de tillhör företaget, säger företagets vd.  

När robotarna tar över

När VVS-montören inte kunde besvara anklagelserna meddelade företagsledningen att de tänkte avskeda honom. Då sade mannen själv upp sig från anställningen. 

Byggnads anser att uppsägningen är framprovocerad och yrkar på 150 000 kronor i skadestånd och ersättning för rättegångskostnader.