Logga in

Så här fungerar personalliggare

Publicerad
3 jan 2019, 14:02

Systemet med personalliggare har funnits i byggbranschen ett halvår, men från årsskiftet gäller det även för företag inom installation. Vi reder ut det viktigaste med lagstiftningen.

Efter årsskiftet omfattas alla företag med fler än 15 anställda av den nya lagen om personalliggare och arbetsgivardeklaration. Det måste alltså finnas en förteckning över vilka som är verksamma på byggarbetsplatsen och när de har börjat och slutat varje arbetspass.

Läs mer: Flera kontroller av personalliggare väntar

Kravet om arbetsgivardeklaration på individnivå innebär att alla arbetsgivare ska redovisa utbetalningar och skatteavdrag som har gjorts per person varje månad. Med det nya sättet ska det bli svårare att fuska.

Undantagna från kravet på personalliggare och arbetsgivardeklaration varje månad är enskilda firmor och fåmansföretag, där bara företagsledaren, make eller barn under 16 år är verksamma.

Läs mer: Så mycket får entreprenören böta

Vad betyder den här förändringen?

Pia Blank Thörnroos, Skatteverket

– Arbetsgivarna ska tala om exakt hur mycket de har betalat ut i lön och till vem pengarna har betalats, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket i en pressrelease från myndigheten, och tillägger att det blir lättare att hitta personer som jobbar svart.

– Många vill ha en form av kvitto på att skatten verkligen har betalats in och att arbetsgivaren inte har stoppat pengarna i egen ficka. Det finns också en pedagogisk poäng i att det blir tydligt att skatten betalas in löpande, menar hon.

Läs mer: Då ska installatörsföretag redovisa på nytt sätt

För vissa sektorer började systemet gälla redan från den 1 juli 2018, däribland byggbranschen (dock inte installationsföretag).

Läs hela lagen här.

FAKTA/

  • Alla företag med fler än 15 anställda måste enligt lag föra en elektronisk personalliggare.
  • En personalliggare är en förteckning över vilka som är verksamma på byggarbetsplatsen och när de har börjat och slutat varje arbetspass.
  • Syftet med personalliggare är att motverka svartarbete och främja en sundare konkurrens i byggbranschen.
  • De nya reglerna för arbetsgivardeklarationer innebär att man ska redovisa utbetalningar och skatteavdrag för varje betalningsmottagare varje månad.