Logga in

VVS-företag döms för arbetsmiljöbrott

Publicerad
7 aug 2020, 09:38

En anställd på Geberit Production i Mörrum blev svårt skadad i en klämolycka 2018. Nu döms företaget för arbetsmiljöbrott.

I februari 2018 klämdes en robotoperatör fast mellan en stor robotarm och en nitmaskin på dåvarande Ifö Sanitärs Mörrumsfabrik i Blekinge.

April 2020: Montör fick svavelsyra i ansiktet

Olyckan inträffade när robotarmen, som förser nitmaskinen med aluminiumprofiler och lister, startade igen efter ett tidigare stopp, som den anställda åtgärdat manuellt.

Robotoperatören, som hela tiden var vid medvetande efter olyckan, trots brutna ryggkotor och revben, satt klämd under cirka 20 minuter och roboten gick inte att backa.

December 2019: Arbetsmiljöverket kräver åtgärder efter badrumsolycka

Förutom kroppsskadorna drabbades den anställda av posttraumatiskt stressymptom med läkarbedömning om att han kommer ha en femtioprocentig livslång nedsättning av sin arbetsförmåga.

Februari 2020: Därför kan duschväggen spricka i dina händer

Arbetsmiljöverket, som undersökte arbetsplatsolyckan, lämnade över en åtalsanmälan till Åklagarmyndigheten, som i juli kom med ett strafföreläggande där Geberit Production/Ifö Sanitär ska betala en företagsbot på 300 000 kronor.