När robotarna tar över

Publicerad: 15 oktober 2018 Text: Eva-Maria Fasth

Kan robotar ersätta byggarbetare och VVS-montörer?
Ja, det tror både ett japanskt forskningsinstitut och Hans Söderström på Installatörsföretagen.

Forskarna på AIST har släppt en video på Youtube som visar hur roboten lyfter en gipsskiva för att sedan montera den på väggreglar.

Enligt tidningen Byggindustrin är roboten i videon en humanoid robot, kallad HRP-5P, som är 182 centimeter hög och 101 kilo tung.

Än så länge finns HRP-5P endast som en prototyp och det lär dröja innan den syns ute på byggarbetsplatser.

Läs mer: Fabrikanten nyanställer och köper in robotar för att kunna fortsätta växa

Kan det här vara något för VVS-branschen? Ja, det menar Hans Söderström, expert på installationsteknik på Installatörsföretagen.

– Vissa av våra nuvarande arbetsmoment kommer nog snart att försvinna. Håltagning, montering upphängningar av robotar via information från BIM-modellen är snart verklighet. Det är bra ur ett arbetsmiljöperspektiv!

– Prefabrisering av olika installationsdelar kan framöver också komma att tillverkas och senare kopplas ihop via robotar med till exempel rillkoppling. Framtiden får utvisa hur fort förändringen sker, säger han.

Läs mer: Så blir framtiden för den svenska porlinstillverkaren

HRP-5P-roboten ska kunna ersätta en del av den mänskliga arbetskraften på byggarbetsplatser, men även i andra industrimiljöer.

Roboten har en artificiell intelligens som gör att den kan identifiera olika verktyg och kan analysera sin omgivning för att exempelvis ta sig runt hinder.

I Japan ser man robotarna som ett sätt att åtgärda bristen på arbetskraft. Som bekant skriker även svenska företag i bygg- och VVS-branschen efter arbetskraft och vissa företag har redan börjat köpa in robotar i brist på personal.

Fler nyheter