Logga in

”Tveka aldrig att polisanmäla”

Publicerad
13 nov 2018, 10:02

Angelica fick lärlingsplats direkt på ortens VVS-företag. Men hon blev utsatt för sexuellt ofredande av sin handledare. Sedan han dömts till skadestånd uppmanar hon andra att våga anmäla.

Direkt efter VVS-examen vid yrkesgymnasiet började Angelica som enda kvinnliga lärling på VVS-företaget på hemorten. Hon fick en handledare och trivdes bra med honom, till att börja med.

Men snart började trakasserierna från handledaren, först i form av att han tilltalade henne med ”snyggo” och ”snuppeluppa” och att han var närgången.

Läs mer: ”Jag måste säga ifrån”

En gång när Angelica gick före honom i en trappa slog han henne på rumpan med en tumstock.

En annan gång arbetade hon med stambyten i ett förråd vid en tom korridor.

Handledaren hade sagt att det var bra att ligga på mage och kolla var rören skulle dras och hon gjorde som han hade sagt.

Plötsligt lade han sig på henne så att hon inte kunde röra sig och började jucka mot henne. Hon blev livrädd då hon visste att ingen annan var i närheten.

Hon kände tydliga juckrörelser i kanske tio sekunder. reste han sig och sade ”haha, jag är så tokig ibland”.

– Jag var livrädd när han låg över mig. Att han dessutom är 30 år äldre än jag gjorde inte saken bättre. Då hans juckande varade mellan 5 och 10 sekunder så hann många tankar flyga igenom huvudet, och många var att han kommer slita av mig kläderna och våldta mig och ingen kommer höra, säger Angelica, som först inte vågade berätta om saken till arbetsledningen eftersom hon var ny på jobbet.

Vid ett annat tillfälle, hos en grossist, kom handledaren fram till Angelica och gav henne en blöt puss.

– Det kändes konstigt, eftersom jag hade undvikit honom så gott jag kunde. Jag är fortfarande rädd för honom och undviker att gå in i byggnader om jag ser hans bil stå utanför.

Läs mer: Hon är VVS-montör – mot alla odds

Angelica berättade vad som hade hänt för en arbetskamrat, som också var lärling. Tillsammans kontaktade de chefens fru och senare även chefen.

Chefen tog det hela på allvar och var väldigt mån om mig. Han tycker att jag är en duktig VVS-montör och vill verkligen ha mig kvar, säger Angelica som började gå hos en psykolog via jobbet.

Nu har hon en ny kontakt med psykolog via vårdcentralen. Hon berättar att hon har mått jättedåligt, fått ångestdämpande medicin och medicin mot sömnbesvär. Men i dag är hon tillbaka på jobbet

Angelica berättade så småningom vad som hade hänt, först för sin sambo och sen för sin mamma.

Hon polisanmälde handledaren och därefter har åklagaren drivit målet som sexuellt ofredande och ofredande till tingsrätten.

Handledaren förnekar sexuellt ofredande och bestrider ofredande. Han berättar att han kramat och pussat Angelica för att han blev glad att se henne och att ”han är sådan som person”,

– Det är ”ingen big deal”, menar han.

Tingsrätten dömer handledaren till villkorlig dom. Han ska dessutom betala 7 000 kronor i skadestånd till Angelica. Domen har vunnit laga kraft.

Läs mer: ”Arbetsgivarna måste börja agera”

Men trakasserierna mot Angelica är inte över, hon säger att de har bara tagit ny form, enligt Angelica som säger att handledaren pratar skit om henne till kollegor, grossister och leverantörer.

Angelica vill också gärna förmedla några goda råd till andra tjejer i den mansdominerade VVS-branschen:

– Stå på dig! Du ska inte behöva ta skit som sexskämt, en klapp på rumpan eller som i mitt fall juckande, smeknamn och en kyss på kinden. Och det viktigaste av allt, blir du utsatt för något grovt så tveka aldrig att polisanmäla.

Angelicas chef vill inte kommentera domen, men skriver i ett mail till VVS-Forum:

– Båda parter jobbar kvar, men på olika objekt. Det finns psykolog inblandad, vi har stöttat henne med samtal. Vi har en tydlig policy utarbetad, väl informerad på hela företaget. Det har varit en jobbig period som inte undgått någon på företaget.

Angelica heter egentligen något annat.