Logga in

Här är kraven i avtalsrörelsen för tjänstemännen

Publicerad
19 feb 2020, 11:23

AVTAL 2020 Installatörsföretagen har växlat yrkanden för Tjänstemannaavtalet med fackförbunden Unionen, Ledarna och Sveriges Ingenjörer. Avtalet berör 14 000 personer i installations- och byggbranschen.

Installatörsföretagen vill skapa ännu tydligare kollektivavtal som förbättrar medlemsföretagens konkurrenskraft, ger tryggade anställningar och får fler att söka sig till branschen.

Installatörsföretagen och Byggnads har växlat yrkanden

Ola Månsson, vd på Installatörsföretagen

– Vi vill fortsätta att utveckla branschen tillsammans med de fackliga organisationerna. Med attraktiva kollektivavtal för både företag och medarbetare blir våra medlemsföretag mer konkurrenskraftiga och långsiktigt tryggare arbetsgivare. Vi har ett ansvar tillsammans med facken att arbeta fram förutsättningar för framtidens arbetskraft så att de kan vara med och utföra klimatsmarta lösningar för Sveriges bästa, säger Ola Månsson, vd på Installatörsföretagen.

 

Avtalsperioden efter 2017 års avtal har, enligt Installatörsföretagen, präglats av ett konstruktivt och lösningsorienterat samarbete mellan parterna. Bland annat har parterna tagit fram och presenterat ett material som ska underlätta företagens arbete med den psykosociala arbetsmiljön.

Så mycket höjdes lönen för VVS-montörer 1 maj 2019

– I kollektivavtalen vill vi förtydliga för att underlätta tjänstemannens vardag. Bygg- och installationssektorn ser att det skulle innebära fördelar om tjänstemannaavtalen inom hela sektorn var likalydande. Arbetsgivarsidan yrkar därför att en partsgemensam arbetsgrupp tillsätts tillsammans med Byggföretagen, säger Henrik Junzell, förhandlingschef på Installatörsföretagen.

Arbetsgivarsidan utgår från att parterna följer det så kallade märket. Hittills är budet från industrins arbetsgivare 1,4 procent i årlig löneökningstakt.

Unionen och Sveriges Ingenjörer kräver en löneökning på 3 procent.

Så blev tjänstemannavtalen 2017

För Ledarna och Sveriges Ingenjörers löneavtal ska principen om sifferlösa avtal respekteras, enligt Installatörsföretagen. Lönen kan då sättas på det enskilda företaget efter dialog mellan chef och medarbetare.

Avtalet samförhandlas med Glasbranschföreningen, Maskinentreprenörerna, Måleriföretagen i Sverige och Plåt & Ventföretagen och ska vara på plats 1 maj 2020. De fackliga motparterna är Sveriges Ingenjörer, Ledarna och Unionen.

Läs Installatörsföretagens yrkande här.

Läs Unionens yrkande här.

Läs Sveriges Ingenjörers yrkande här.

Läs Ledarnas yrkande här.