Vallöfte ser ut att falla

Publicerad 13 sep 2016, 08:44

Det verkar svårt för regeringen att införa krav på anställningsvillkor i nivå med svenska kollektivavtal i offentliga upphandlingar. Enligt SVT kommer Sverigedemokraterna (SD) att rösta emot förslaget.

– Det här är ju kraftigt näringslivsfientliga förslag från en socialistisk minoritetsregering och jag är ganska glad att vi kan vara med och sätta stopp för det här, säger Oscar Sjöstedt (SD) ekonomisk-politisk talesperson, till SVT.

Regeringens förslag, som var ett vallöfte från Socialdemokraterna, innebär att kommuner och statliga myndigheter ska kunna ställa krav på att leverantörernas anställda har lön, semester och arbetstid i nivå med svenska kollektivavtal. Detta gäller också underleverantörer.

Allianspartierna har sedan tidigare deklarerat sitt motstånd till förslaget och när nu SD kommer att rösta emot kommer förslaget att falla i riksdagen.

Enligt SVT menar SD bland annat att förslaget skulle minska fack och arbetsgivares inflytande över hur kollektivavtalen ska tolkas, att det blir dyrare för skattebetalarna och svårare för småföretag att konkurrera om upphandlingar. Dessutom skulle utländsk arbetskraft vara undantagna.

Regeringen är av annan åsikt.

– Det här förslaget gynnar seriösa svenska företag som följer de villkor som ska gälla på svensk arbetsmarknad, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S), till SVT.