Logga in

Ventfirma i konkurs – fick inte uppskov med skatteskulder

Publicerad
18 mar 2024, 06:00

Ventilationsfirman fick inte betalt av sina kunder – enligt egen utsago på grund av att de blivit lurade. De ville ha extra tid på sig att betala skatteskulder som växt till miljoner, men nobbades.

Klarströms allservice och montage i Arvika gjorde ventilationsarbeten, bland annat genom att hyra ut personal. Så sent som 2022 hade de 15 anställda och en omsättning som fördubblats sedan året innan. Men sedan stötte företaget på problem.

Läs också:
50-årigt familjeföretag: Skatteskulderna knäckte rörsvetsfirman

Läs också:
“Den tidigare ägaren hade en väldig otur”

Enligt ägaren hyrdes arbetskraft ut till kunder som sedan inte betalade och det ledde till de ekonomiska svårigheterna som slutade i att allt kantrade. Företaget har inga anställda kvar och verksamheten är redan avvecklad sedan en tid när Värmlands tingsrätt nu beslutat att försätta bolaget i konkurs. 

Enligt advokat Hans Berglund på firman Allians i Karlstad finns det inga förutsättningar att låta någon annan ta över och driva verksamheten vidare.

– Det finns, vad vi vet, inte så mycket tillgångar alls. Preliminärt kan man säga att ingen fordringsägare kommer att få något tillbaka, säger han.

Den stora fordringsägaren i det här fallet är Skatteverket, som krävde att Klarströms skulle sättas i konkurs. Företaget har en längre tid haft växande skulder till Skatteverket. När det till slut gick till förhandling förklarade firmans ägare att han ville göra rätt för sig och betala, men att det behövdes mer tid. Ägaren sökte uppskov och föreslog att en avbetalningsplan skulle upprättas, men Skatteverket accepterade inte det.

Läs också:
60-årigt familjeföretag i konkurs

Anledningen är att han redan fått den chansen. Firman har fått flertalet anstånd och det har gått lång tid utan att betalningarna kommit. Redan i november 2022 fick bolaget mer tid på sig efter att ha förklarat att de blivit lurade och därför hamnat i ekonomiska svårigheter. Skatteverket gick då med på en avbetalningsplan med Kronofogden men den har inte funkat. Senast bolaget betalade in någonting till sitt skattekonto var i mars 2023. Till slut var skulderna uppe i närmare två miljoner kronor.

Värmlands tingsrätt går på Skatteverkets linje, avslår begäran om anstånd och förklarar bolaget i konkurs. Det finns inga anställda kvar i företaget.