Logga in

“Den tidigare ägaren hade en väldig otur”

Publicerad
7 jun 2017, 08:46

Comfortmedlemmen Söderlunds Rörs vd berättar om åtgärderna som ska ta den förlusttyngda affären i Uppsala till vinst.

Comfortmedlemmen Söderlunds Rör i Tierp tog nyligen över rörelsen i det konkursdrabbade Uppsalaföretaget Asplunda VVS, som också ingick i kedjan. Söderlunds Rörs ägare och vd Magnus Högberg berättar nu om motivet till att han tog över verksamheten och hur den ska utvecklas.

– Det främsta skälet till att jag tog över verksamheten var för att komma in på Uppsalamarknaden. Verksamheten kommer nu att breddas. Tidigare gjorde de i stort sett bara badrum och värmepumpar mot konsument. Nu vill vi komma in även på mindre entreprenader och ROT-jobb mot bland annat bostadsrättsföreningar, till exempel konverteringar från el till vattenburet samt energieffektivisering. Det finns det potential för i Uppsala, förklarar Magnus Högberg.

Läs mer: Asplunda gjorde miljonförlust

Han har sedan tidigare haft planer på att etablera sig i Uppsala inom fastighetsvärmepumpar.

– Men det är lite svårt när man kommer utifrån. Nu när vi är etablerade på plats blir det lättare.

Verksamheten i Asplunda VVS gick med förlust under flera år. Hur ska du göra den lönsam?

– Det är det jag håller på att undersöka nu. Den tidigare ägaren hade en väldig otur. Det var många i personalen som slutade plus att han drabbades av ett flertal gamla smällar. Jag tänker nu köra samma stuk som i Tierp där vi har lyckats vända en nedåtgående trend i och med att vi har breddat oss samt utvecklat oss digitalt. Sedan hänger det mesta på att personalen har viljan och intresset. Utan dem är man ingenting.

Magnus Högberg tog över Söderlunds Rör i november 2013 och drev då det betydligt mindre Högbergs Rör i Öregrund som han startade 2001. Senare fusionerades de båda verksamheterna och har i dag 26 anställda.

”Jag har förhandlat med fastighetsägaren om att halvera butiksytan. Vi kommer bara att ha storsäljande artiklar och inrikta oss på att i första hand sälja våra tjänster. Det kommer mer att bli som ett Installationscenter med butik liksom i Tierp.”

Magnus Högberg, vd Söderlunds Rör.

 

Läs mer: Kedjans vd: ”Uppsala är en av Comforts nyckelmarknader” 

– I Tierp har vi kört både större entreprenader, inklusive totalentreprenader, samt breddat verksamheten genom konceptet Installerat och klart och Färdigt badrum i Comforts anda mot konsumenter samt utökat servicedelen. Det har slagit väl ut där.

– Det var en bra ruljangs tidigare för verksamheten i Uppsala. Det är först på senare år som något har fallerat. Det har tappats trådar på vägen. Då kan det vara bra att komma in med litet nytt fräscht tänk. Jag ser inga problem utan bara möjligheter för att vi ska lyckas vända det här till lönsamhet. Det är ju inte brist på arbete som orsakat detta snarare tvärtom.

Asplunda VVS hade 17 anställda vid konkursen men två av dem har inte följt med till Söderlunds Rör.

– Vi behövde skära ner lite grand eftersom det var mycket butikspersonal i förhållande till montörer. Dessutom är lokalen inklusive butiken jättestor med en hög hyra så jag har förhandlat med fastighetsägaren om att halvera butiksytan. Vi kommer bara att ha storsäljande artiklar och inrikta oss på att i första hand sälja våra tjänster. Det kommer mer att bli som ett Installationscenter med butik liksom i Tierp.

Asplunda VVS drev ett IVT-center men Söderlunds Rör är Thermia-återförsäljare.

– Vi kommer att köra Thermia även i Uppsala för det har vi jobbat med i många år och känner oss trygga med. Att det är ett annat märke på värmepumparna är den stora skillnaden i butiken än så länge. Vi kommer naturligtvis att kunna reparera och serva andra märken som vi gör i Tierp i dag. Vi har ju förutom VVS-montörer även elektriker och kylmontörer.

Uppsalaverksamheten kommer att drivas som en filial till Söderlunds Rör.

”Det låter löjligt men Tierp har Uppsala som filial”, konstaterar Magnus Högberg med ett skratt.

På grund av den expanderande verksamheten söker nu Söderlunds Rör fler VVS-montörer till de båda orterna samt en elektriker och en kalkylator.

– Kalkylatorn kan välja om den vill vara placerad i Uppsala eller i Tierp.