Logga in

Cyklande rörmokaren i konkurs – men startar om direkt

Publicerad
8 jul 2024, 08:38

VVS-firman Cyklande rörmokaren i Stockholm har gått i konkurs. Grundaren har köpt tillbaka cyklar och verktyg och startat upp igen. 

Företaget har fått mycket uppmärksamhet sedan det grundades, inte minst för ambitionen att minska miljöpåverkan i verksamheten genom att alla montörer cyklar istället för att köra bil. Men det här året har bolaget haft det tufft. 

Läs också:
Rörmokaren som cyklar för klimatet

Läs också:
Hon skadades svårt på jobbet: ”Jag har kronisk värk”

Ekonomin var ansträngd, i bakgrunden fanns också konflikter kring ekonomi och betalningar, och först skar grundaren och ägaren Hugo Wolgers ned genom att säga upp personal. Antalet medarbetare gick i början av året från 16 till 9. Åtgärden räckte inte för att få siffrorna i balans under lågkonjunkturen.

– Jag insåg för sent att det inte gick längre, men man hoppades in i det sista att något skulle hända som gjorde att det löste sig, säger han.

I juni begärde han sitt företag i konkurs med skatteskulder i bagaget. Advokat Leonardo Merino på advokatbyrån Merino är utsedd till konkursförvaltare. Enligt honom jobbas det just nu med att se om konkursbolagets anställda kan få lönegaranti, driva in utestående kundfordringar och samla in och gå igenom bokföringen. Han säger att det finns förutsättningar för att kunna dela ut pengar till bolagets prioriterade fordringsägare.

Hugo Wolgers berättar att han genom moderbolaget köpte tillbaka Cyklande rörmokarens verktyg och cyklar från konkursboet eftersom han satsar på att fortsätta under samma namn och inriktning. Han har flyttat verksamheten från Gamla stan till mindre lokaler på Kungsholmen och tänker sig ha färre anställda den här gången. 

– Vi fortsätter att jobba på samma sätt, det var inte arbetssättet som var fel utan allt vi råkade ut för som gjorde att det blev som det blev, säger han.

Läs också:
Sex tips till installatören som ska flytta kök

– Några av montörerna kommer vi att återanställa, andra planerar att starta egna firmor och köra som underentreprenörer.