Logga in

4 tips: ”Ring runt till andra rörisar, skit i om de är konkurrenter”

Publicerad
22 apr 2024, 06:00
| Uppdaterad
19 apr 2024

Här är VVS-företagaren Björn Hermanssons råd utifrån den egna erfarenheten av att ha gått i konkurs.

  1. Ta referens på beställaren. Rykten om entreprenörer brukar stämma. Ring runt till andra rörisar, skit i om de är konkurrenter. När jag pratat med andra företagare har jag ofta fått en tydlig bild av beställaren. En samverkan mellan VVS:are kan ge kunskap om att man ibland ska låta bli att göra jobb hos vissa kunder.
  2. Väx med kompetensen. Att räkna in jobb och sedan tvingas anställa är kontentan av mitt förra företag. Att skriva in en massa stora projekt och sedan vara tvungen att anställa åtta personer snabbt. Då är spiralen i gång. 
  3. Gör konkurs i tid. Vänta inte tills du har tömt alla resurser. Jag fick höra många gånger att företaget var för värdefullt för att gå i konkurs. Men vad är det värt om ett år när jag har gått in i väggen? Mår du som en påse jordnötter och kan du inte se någon lösning – planera in konkursen. 
  4. Kontakta en advokatbyrå. De kan leda dig igenom vad som är viktigt. Ha till exempel inga obetalda skatter. Ha din redovisning klar. Gör allt medan det är kontrollerbart. De flesta vet redan ett halvår eller ett år innan, att det här är inte hållbart.

Läs också:
”Jag jobbar för mycket men jag jobbar mindre än någonsin”

Läs också:
Konkurserna ökar i VVS-branschen: ”Betydligt fler frågor om arbetsbrist”

Läs också:
Advokatens 8 råd vid konkurs: ”Stor skillnad mellan AB och enskild firma”