Logga in

Tio i topp: Här är årets mest lästa artiklar på VVS-Forum

Publicerad
27 dec 2023, 08:40

Värmepumpar, badrumsrenoveringar, bittra tvister med kunder och så några rediga misstag. Det här kastade sig VVS-Forums läsare över under 2023. 

10. Montören hoppade över fixturen när golvbrunnen installerades

Vi börjar med den tionde mest lästa artikeln under året. Kunden blev inte nöjd när ett bygg- och VVS-företag i Skåne hittade på en egen lösning för att fixera golvbrunnen. Efter att ha fått besked om att försäkringen inte täckte installationen krävde kunden att badrummet skulle rivas ut och göras om. VVS-firman vägrade och erbjöd istället två års extra garanti. Hela saken utvecklade sig till en långdragen tvist.

Läs hela artikeln här

Foto: Getty Images

9. VVS-företaget måste få bort fläckarna på fasaden

En villaägare som beställt borrning och installation av bergvärme av ett VVS-företag. Processen att få tillstånd att borra drog ut på tiden och husägaren ville att företaget skulle stryka en faktura på drygt 13.000 kronor. Firman gick inte med på det eftersom de menade att det inte var deras fel att tillståndet dröjde. Parterna blev också oense om fläckar som uppstått på villans fasad när borrningen väl kom igång och saken gick vidare till Arn.

Läs hela artikeln här 

Fasaden missfärgades efter bergvärmeborrningen. Foto: Privat

8. ”Alla avlopp var feldragna så de fick riva upp hela huset”

Rörmokaren Elin Kärreberg svarade på en radda snabba frågor om jobbvardag, fritid och sina starkaste minnen. Det värsta hon varit med om i yrket var en stinkande upptäckt på ett studentboende som berodde på att alla avlopp hade kopplats fel. Hon bjöd också på ett pinsamt minne där en kund ringde och var vansinnig på grund av ett installationsmisstag.

Läs hela artikeln här

Jobb, träning och hunden Sheeba tar tillsammans upp det mesta av Elin Kärrebergs tid. FOTO: Privat.

7. ”Leveranserna har försenats och fördyrats för installatörerna”

Allmänna reklamationsnämnden avgör klart fler tvister om värmepumpar än tidigare. Antalet ärenden har ökat kraftigt och det tros bero på att det är högtryck i branschen. Leveransproblemen kan vara en annan orsak eftersom de fördyrar hela processen. Ett företag sticker ut som det mest anmälda. 

Läs hela artikeln här

Många är missnöjda med sina värmepumpar, visar statistik från Arn. Foto: Getty Images

6. Fullt av VVS-fel i nyrenoverade badrum: ”Folk kanske går på det där”

VVS-montören Therese Strand trodde knappt sina ögon när hon kollade in ett hus som var till salu. De nyrenoverade badrummen var fulla av VVS-fel trots att arbetet pågått i två år. Montören dokumenterade alla felaktigheter hon hittade och delade med sig på nätet, där reaktionerna blev starka. 

Läs hela artikeln här 

5. ”Man ska inte ha en låda som skydd runt värmepumpen”

På femte plats på läslistan för 2023 kommer energiexperten Roland Jonsson som svarar på om man ska isolera oskyddade delar av värmepumpen under vinterkylan. Han förespråkar isolering på utedelen för att förhindra skador och värmeläckage. Däremot varnar han för vissa former av skydd runt värmepumpen eftersom de riskerar att sänka prestandan.

Läs hela artikeln här

Roland Jonssons lösning för hans egen värmepump till höger. Foto: Peter Knutson/Privat/Getty Images (montage)

4. ”Många nybyggda badrum får rivas upp på grund av några få centimeter”

Besiktningsmannen Sajad Mirkhalafi rankar de fem vanligaste installationsfelen i badrum och tipsar om hur man undviker dem. På toppen av de mest typiska anmärkningarna finns felaktigt skurna tätskikt. Det är visserligen inte montörens ansvar i grunden, men Sajad har ändå ett tips om hur man kan bidra till att det inte blir fel i slutändan. Dessutom nämner han vanliga missförstånd som gör att montörer placerar golvbrunnen för nära väggen. 

Läs hela artikeln här

Sajad Mirkhalafi. Foto Peter Knutson/Getty Images.

3. Bubbelplasta värmepumpen inför vintern – en bra idé?

Vi har kommit fram till topp tre! Här är det återigen värmepumpar som står i fokus. Här diskuteras ett tips från en kyltekniker om att bubbelplasta in värmepumpen under vintern. Är det ett bra sätt att isolera den på eller inte? 

Läs hela artikeln här

Adam Lundin: Foto Privat

2. Elen till värmepumpen kopplades felaktigt

En kund krävde pengarna tillbaka efter en installation av en värmepump. Det efter att pumpen visade felmeddelanden och säkringar började gå. Värmepumpsleverantören rekommenderade villaägaren att ta in en elektriker för att lösa problemen. Men när kunden senare krävde att få tillbaka över 63000 kronor motsatte sig firman det. Ärendet gick vidare till Allmänna reklamationsnämnden som fick avgöra. 

Läs hela artikeln här

När elpatronen gick sönder skulle VVS-företaget åtgärda felet, men inget hände. Foto: Getty Images

1. ”Värmepumpen inte anpassad för att leverera värme i Sverige”

Årets mest lästa artikel. Den handlar om – värmepumpar. En fritidshusägare i Norrbotten blev inte glad när en värmepump inte höll måttet. Den var främst avsedd för att leverera kyla, tvärtemot vad säljaren enligt kunden hade sagt. Företaget ville inte betala tillbaka pengar och hävdade att man varit tydlig med att värmepumpen var avsedd för att agera AC samt klara uppvärmning i mildare kyla än den norrbottniska vintern.

Läs hela artikeln här

Värmepumpen drabbades av återkommande isbildningar. Foto: Privat