Logga in

Bubbelplasta värmepumpen inför vintern – en bra idé?

Publicerad
22 nov 2023, 09:13

Adam Lundin fick rådet att isolera värmepumpen med bubbelplast inför vintern. Men är det värt besväret?

Energieffektiviserinsexperten:
”Man ska inte ha en låda som skydd runt värmepumpen”

Klarade inte kylan:
”Ett grovt misstag” att välja den värmepumpen

Adam Lundin, projektledare inom automation, är intresserad av energieffektivisering och har tre värmepumpar hemma i huset. Han har fixat med lister och tätning på trädörrarna och nu också klätt in de oskyddade delarna av utedelen på en luft/luftvärmepump med bubbelplast.

– Jag fick tipset av en kyltekniker, att det skyddar mot kyla och att det kan spara någon procent av den tillförda energin, säger han.

 ”Vad tror ni, är det löjligt?” skrev han i ett inlägg i Facebookgruppen Värmepumpsteknik utan gränser. ”Helt meningslöst”, tyckte flera. Andra isolerade också sina värmepumpar men med gullfiber, fogskum, mineralull, Armaflexisolering eller med en cellplastlåda som täcker hela pumpen.

“På min förra fyllde jag utrymmet där rören ansluts med gullfiber. Samma med hålrummet runt kompressorn. Satte även rörisolering på alla nakna kopparrör och lindade in slangarna med remsor av liggunderlag. Kanske bara blir marginell skillnad, men kostar i princip inget att göra”, berättar en deltagare i diskussionen.

Sigfrid Lindén Johansson, energiingenjör på Skanska tipsar om att googla på Paroc calculus och testa olika rörisoleringar i beräkningsprogrammet där. ”Skillnaden i värmeförluster mellan oisolerad ventil och så lite som 10 mm isolering är i storleksordningen faktor 4. Med 60 mm isolering har det isolerade röret i storleksordningen en tiondel av effektförlusten jämfört med oisolerat. 10 cm oisolerat rör har därmed samma förluster som 1 m isolerat, så visst spelar det roll”, skriver han.

Experten:
”Att isolera rören ger störst energibesparing”

Har du själv märkt att bubbelplasten gjort skillnad?

– Nej, det är inget som man som vanlig konsument kan mäta upp, säger Adam Lundin.